Djeca nakon razvoda roditelja podjednako provode vrijeme s majkama i očevima

Vijesti 29. stu 201909:29 > 09:33
Pixabay (ilustracija)

Posljednjih godina trend je da se roditelji prilikom razvoda braka sporazumiju i dogovore o tome koliko će dijete provoditi vremena sa svakim od njih, a pritom je u sve većem broju slučaja taj opseg vremena podjednak kod oba roditelja, uočili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, piše u petak Večernji list.

To je i najbolja opcija jer dijete ima pravo ostvarivati osobne odnose s oba roditelja, osim ako to nije u skladu s njegovom dobrobiti, navodi dnevnik.

Kad roditelji trajno ne žive zajedno, roditeljskim planom uređuju sporazumnu roditeljsku skrb. Zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja o svim bitnim pitanjima iz plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Moguće je da jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili kod bitnih odluka o djetetu uz istodobno ograničavanje drugog roditelja samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.

Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb na temelju sudske odluke ako roditelji nisu postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazum tijekom sudskog postupka, pri čemu je sud dužan posebno voditi računa koji je od roditelja spreman na suradnju i sporazum o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, piše Večernji list.

Roditelj koji se protivi zajedničkom ostvarivanju roditeljske skrbi, odnosno sklapanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazumu, dužan je dokazati da zajednička roditeljska skrb nije na dobrobit djeteta, u protivnom sud može samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi povjeriti drugom roditelju ako je to u skladu s dobrobiti djeteta, objašnjava Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Svakodnevne odluke o djetetu ima pravo donositi roditelj kod kojeg se dijete u to vrijeme nalazi, bez obzira na to ostvaruju li roditelji skrb zajednički ili samostalno. Naime, roditelji su dužni međusobno poštovati roditeljsku samostalnost u donošenju tih odluka i roditeljski autoritet u vrijeme kad se dijete nalazi kod drugog roditelja.

‘Ne možemo se složiti s mišljenjem da se malodobna djeca na skrb dodjeljuju obično majkama’, kažu u zagrebačkom Centru.

Prijedlog o tome kome bi trebalo povjeriti skrb nad djetetom daje Centar, kad je predmet na sudu. Centar je tada dužan dostaviti stručnu procjenu, odnosno nalaz i mišljenje u roku koji odredi sud, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.