Sandra Benčić: "Odbijanje sudskih odluka prvi je znak autoritarnog režima"

Vijesti 04. velj 202012:37 > 12:49
Patrik Macek/PIXSELL

Stranka Možemo!, udruga Dugine obitelji i redatelj i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan upozorili su u utorak primjere nepoštivanja pravomoćnih sudskih odluka, referirajući se na odbijanje prava na udomljavanje istospolnom paru u Zagrebu.

“Radi se o tome da tijela javne vlasti sve češće ne poštuju pravomoćne sudske odluke. Neposredan povod ovoj konferenciji je odbijanje ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb da provede pravomoćnu odluku Upravnog suda kojom se daje pravo istospolnom paru da podnese zahtjev za udomiteljstvom djeteta”, rekla je novinarima ispred Banskih dvora Sandra Benčić iz stranke Možemo!.

Benčić: Odbijanje sudskih odluka je prvi znak autoritarnog režima

Ravnateljica Centra Tatjana Brozić Perić u svojoj je odluci napisala kako se njoj čini da sud nije u pravu te da ona jest. “I napravila je ponovno po svome”, kaže Benčić.

VEZANA VIJEST

“Kada tijela javne vlasti odbijaju provesti sudske odluke, to je prvi znak autoritarnog režima. Taj režim stanuje u Banskim dvorima na čelu s HDZ-om i premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i svima onima koji mu drže ljestve, a to su prvenstveno HNS i Milan Bandić“, ustvrdila je Benčić.

Smatra kako je ovaj slučaj ne samo protuzakonit, već i protuustavan jer se krši trodioba vlasti.

Sandra Benčić gostovala je i u Newsroomu.

“Građani se iscrpljuju u postupcima koje moraju uvijek iznova voditi, jer se tijela državne vlasti nadaju da će se financijski iscrpiti ili jednostavno na kraju odustati”, ustvrdila je Benčić.

Kaznena prijava protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zagreb

Zbog toga je prošlog tjedna podnijela prijavu za kazneno djelo neizvršavanja sudske odluke jer se u rješenju ravnateljice vidi da razumije sudsku odluku, ali je odbacila zahtjev.

#related-news_0

Benčić smatra i da bi eventualne kazne “ti birokrati” trebali plaćati iz svojeg džepa, a ne iz proračuna. “Kada i dobijemo postupak, kaznu plaća državni proračun, odnosno svi mi. Toga je dosta, ti ljudi moraju snositi odgovornost za svoja djela”, dodala je.

Redatelj i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan naveo je dva primjera, a prvi je njegov kada je htio promijeniti svoje ime u Milan Bandić.

“Naravno da se Grad žalio, ja sam ih tukao koliko god sam mogao i to je završilo na Upravom sudu. Kada je ta presuda podnesena Ministarstvu uprave, oni su u potpunosti, po svim točkama iznegirali presudu Upravnog suda i napravili po svojem”, kaže Juričan.

Kao drugi primjer naveo je postupak u kojem je Hrvoje Šimić tužio Grad Zagreb i Zagrebački holding jer nisu dostavili informacije o tome tko su odvjetnici Grada i Holdinga i kolike su odvjetničke tarife.

Martinović: Udomitelje treba provjeriti, ali ne koje su seksualne orijentacije

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović naglasio je kako je nevjerojatno da su životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić dobili i drugu odbijenicu Centra, te poručio da kod udomitelja prvenstveno treba provjeriti jesu li dobri udomitelji, a ne koje su seksualne orijentacije.

#related-news_0

“Ravnateljica Centra Tatjana Brozić Perić odbila je to napraviti, odbila je procijeniti ima li ovaj gay par uvjete brinuti se o djetetu samo zato jer su to dva muškarca koji su se javno vjenčali”, ustvrdio je Martinović.

Dodao je kako u odluci Centra ne piše niti razlog zašto su odbijeni.

“Njima je neformalno rečeno kako bi bilo bolje da se razvedu da bi postali udomitelji. To je opet neka zakulisna igra izvršne vlasti”, zaključio je Martinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.