Problemi zbog vjetra diljem zemlje, u prekidu trajektne i brodske linije

Vijesti 05. velj 202014:27 > 17:52
Ilustracija

Snažan vjetar uzrokuje brojne probleme kako u Zagrebu, tako i u ostatku Hrvatske. Oko 13.30 sati na zagrebačkom Mostu slobode srušio se stup, a na autocesti A1 iz smjera Splita prema Zagrebu zbog naleta bure prevrnula se kamionska prikolica.

Snažni vjetar koji puše cijeli dan uzrokuje brojne probleme u Zagrebz. 

Kako javlja čitateljica Indexa, putnici koji su vozili mostom počeli su kočiti kada su uočili stup na cesti, a stup pri padu nije poklopio nikoga. 

VEZANA VIJEST

Taj je most saniran prošle godine, a na sanaciju je utrošeno gotovo 30 milijuna kuna, a kako zapravo izgleda nakon sanacije pogledajte OVDJE.

Index navodi kako je oštećena i zgrada Muzeja za suvremenu umjetnost.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je u kako su zbog nevremena tijekom dana imali preko 90 intervencija, a radilo se uglavnom o uklanjanju stabala i grana te dijelova limova i fasada sa objekata u više hrvatskih županija. 

U razdoblju od 7.00 do 15.30 sati na području Grada Zagreba zabilježeno je 25 intervencija, u Zagrebačkoj županiji njih 27, Koprivničko-križevačkoj 12, Međimurskoj 11, Osječko-baranjskoj sedam te Splitsko-dalmatinskoj pet. Snažan vjetar otkinuo je oko 350 kvadratnih metara limenog krova u Zagrebu na Maksimirskoj cesti 284. Dijelovi krova su pali na parkiralište te oštetili desetak automobila. Na intervenciji koja je u tijeku sudjeluje 15 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Grada Zagreb-a i DVD-a Sesvete.

Na autocesti A1, iz smjera Splita prema Zagrebu zbog bure se prevrnula kamionska prikolica, o čemu je policija dojavu dobila nekoliko minuta nakon 14 sati. Do prometne je nesreće došlo kod vijadukta, kilometar prije tunela Sveti Rok, pišu 24sata. Dionica A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet zbog bure, potvrdila je policija. 

Podsjetimo, iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama upozorili su jutros građane kako su u srijedu za zagrebačko područje najavljeni olujni udari sjevernog vjetra s mogućim najjačim udarima do 105 kilometara na sat, što može uzrokovati brojne poremećaje.

#related-news_0

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana”, priopćili su iz ureda.

Ističu da su sve gradske i sve hitne službe u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane mole za dodatni oprez.

Jak vjetar danas je u Konjščini čupao stabla i rušio stupove. 

Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1

Zbog olujnog vjetra zatvorena dionica A1 Sv. Rok-Posedarje

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između Svetog Roka i Posedarja, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, a u prekidu je i trajektni i katamaranski promet, izvijestio je u srijedu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina).

Zabrana za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle) je na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217); na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga; DC1 brza cesta Solin-Klis; A7 između čvorova Orehovica i Šmrika; te LC Križišće-Kraljevica.

Zbog udara olujnog vjetra, na A4 između Brezničkog Huma i Svete Helene, na A6 između čvorova Delnice i Kikovica te na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) brzina je ograničena na 40 km na sat.

Zbog prepriječenog priključnog vozila na DC1 u mjestu Otrić, dionica Gračac-Knin, zabranjen je promet teretnim vozilima, a osobna prolaze uz regulaciju policije.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

U prekidu trajektne, brodske i katamaranske linije

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Zadar (Gaženica)- Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Supetar, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska.

U prekidu su brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

U prekidu su i katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Olib-Silba-Premuda-Zadar, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.