Istraživanje: 7 posto građana misli da žene nemaju pravo na izbor kod pobačaja

Vijesti 24. velj 202019:42 > 19:59
Igor Soban/PIXSELL

Agencija Ipsos ovaj je mjesec provela anketu o stavovima građana kod pitanja prekida trudnoće.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku 612 punoljetnih ispitanica i ispitanika u Republici Hrvatskoj, objavljuje Telegram.

Za pravo na izbor – 81 posto ispitanih

Rezultati pokazuju da čak 81 posto ispitanih smatra da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju (68 posto se u potpunosti slaže s tom tvrdnjom, 13 posto uglavnom). Naime, onih koji smatraju da žene u Hrvatskoj ne bi trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju samo je sedam posto (četiri posto se u potpunosti ne slaže da žene trebaju imati pravo izbora, tri posto uglavnom).

Pobačaj na račun HZZO-a

Ipsos je u anketi obradio još dva pitanja slične tematike, trebaju li vjerske zajednice utjecati na zdravstvenu politiku o pobačaju, te treba li prekid trudnoće biti besplatan. Da se vjerske zajednice ne trebaju petljati u pitanja zdravstvene politike oko pobačaja smatra 62 posto građana Hrvatske (20 posto misli suprotno), dok 63 posto ispitanih smatra da prekid trudnoće za ženu mora biti besplatan (18 posto je protiv).

Uglavnom, ako je suditi po ovoj anketi, velika većina punoljetnih građana u Hrvatskoj zalaže se za to da pobačaj ostane pravo izbora žene, da se vjerske zajednice nemaju što petljati u zdravstvenu politiku oko prekida trudnoće i da pobačaj mora ići na račun HZZO-a, a ne trudnice.

Ovakvi rezultati će vjerojatno mnoge u Hrvatskoj ozlojediti, ali među njima svakako nije Predrag Fred Matić, izvjestitelj Europskog parlamenta o položaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU. Kako je izjavio danas za Telegram, ovakvim rezultatima je ugodno iznenađen, sretan i ponosan. “Već dugo mislim da ova zemlja ima šansu i da su pozitivci ona – tiha većina”, kaže Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.