'Podaci o primljenim potporama moći će se pretraživati, iznenadio nas interes'

Vijesti 29. tra 202018:20 > 18:32
Izvor: N1

Gost Dnevnika bio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Komentirao je objavu poslodavaca koji su dobili potpore iz mjere Očuvanje radnih mjesta, kao i najavljeni svibanjski paket gospodarskih mjera.

“Oko 3500 zahtjeva je HZZ odbio jer ne ispunjavaju kriterije koje je propisalo Upravno vijeće HZZ-a, to je cijeli set kriterija pa je teško po pojedinačnim slučajevima navoditi, ali je generalno zahtjevano da se dokaže gubitak prihoda ili da im je onemougućen rad zbog odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite”, komentirao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović zbog čega je manji dio poduzetnika koji su se prijavili na mjeru Očuvanje radnih mjesta odbijen.

Kaže da postoji dio poduzetika koji su imali probleme i blokade prije koronavirusa pa su zato teško prihvatljivi za mjere. “Bili smo inkluzivni i pokušali smo pomoći poduzetnicima, ali 3500 poduzetnika nije zadovoljilo kriterije.

Odgovorio je i na pitanje zašto je popis tvrtki koji su ostvarili pravo na mjeru objavljen u obliku koji se ne može preuzeti i pretraživati.

VEZANE VIJESTI

“Popis je dostupan tek 4-5 sati, vidimo tehničke nedostatke, izrazito je velik interes javnosti i velik se broj korisnika nalazi na stranicama HZZ-a i sigurno ćemo povećati pretraživost podataka i povećati mogućnost broja korisnika. Nismo očekvali toliku zainteresiranost i odgovorit ćemo u najkraćem vremenu i moći će se pretraživati podaci.”

Kada je riječ o situacijama na koje su upozoravali i sindikati da su poslodavci smanjivali plaće radnicima ili im nisu isplatiti cijeli iznos koji su dobili od države kaže: “Naš stav je vrlo jasan, Zakon o radu definira da plaća koja je dogovorena između poslodavca i radnika mora biti isplaćena, ako postoje aneksi, a radnik je pristao, to se smatra ugovorom o radu i takva plaća će biti isplaćena, ako nije bilo suglasnosti radnika poslodavac mora isplatiti plaću koja je bila.”

#related-news_0

Kaže i da postoji niz kriterija koji moraju biti ispunjeni, a ako se ne ispune poslodavac će morati vratiti potporu. “Ako se ne ispunjava neki od kriterija primjerice otpustite radnika prije nego je navedeno u kriterijima morat ćete vratiti potporu.”

U travnju očekuje da će između 500.000 i 550.000 radnika biti prijavljeno za mjeru dok mu je za svibanj rano projicirati.

Vezano za novi paket mjera koji su iz Vlade najavili u svibnju kaže da će neke od prijedloga poslodavaca na neki način prihvatiti, ali o detaljima nije htio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.