Dr. Luka Čičin-Šain: Nadam se da ćemo najesen imati lijek za covid-19

Vijesti 07. svi 202009:03 > 09:22
Izvor: N1

Svijet je na korak bliže lijeku za covid-19 zahvaljujući otkriću njemačkog tima stručnjaka koji predvodi hrvatski znanstvenik Luka Čičin-Šain.

Prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu više je puta spominjao da se u tom centru intenzivno radi na istraživanju novog koronavirusa te borbi protiv njime uzrokovane bolesti covid-19. Onda je prije nekoliko tjedana stigla vijest iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” o izoliranju virusa SARS-CoV-2, a pritom je prof. dr. sc. Alemka Markotić naznačila suradnju upravo s prof. Lukom Čičin-Šainom.

VEZANE VIJESTI

 Jučer je pak posredovanjem njemačkih medija stigla vijest da je skupina znanstvenika s prof. Čičin-Šainom na čelu postigla vrijedan rezultat. Prema pisanju njemačkih novina Braunschweiger-Zeitunga, znanstvenici iz tamošnjeg Helmholtz centra za infektivna istraživanje uspjeli su prepoznati antitijela koja sprečavaju da novi koronavirus SARS-CoV-2 uđe u stanicu. “Ovo je jasan znanstveni proboj koji nam govori da smo na pravom putu prema razvoju lijeka za covid-19”, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, naš virolog koji radi u Helmholtz centru. Dodao je da bi uz svu opremljenost centra i stručnost koja tamo postoji od njih bilo neodgovorno da se ne bave koronavirusom.

U ovom istraživanju prof. Čičin-Šain i kolege analizirali su više od šest tisuća antitijela, od kojih 750 pokazuje reakciju na koronavirus, što je preduvjet za uspješnu borbu protiv ovog patogena koji je uspio cijeli svijet staviti u karantenu. Sada se na antitijelima provode dodatna istraživanja da bi se jasnije utvrdila njihova učinkovitost. Cilj ovog istraživanja, navodi se dalje, nije cjepivo, nego lijek kojim bi se liječilo pacijente s ozbiljnijim oblikom covid-19. “Princip kojim se vodimo jest pasivna imunizacija. Učinak je trenutačan, antitijela uklanjaju potencijal virusa”, rekao je prof. dr. sc. Stefan Dubel s tehničkog sveučilišta u Braunschweigu, koji je i jedan od osnivača biotehnološke tvrtke Yumab, koja također sudjeluje u ovom istraživanju.

Dr. Thomas Schirmann, direktor Yumaba, rekao je da proces razvoja terapije temeljene na antitijelima može trajati i nekoliko godina, no njihova je ambicija liječiti pacijente oboljele od bolesti covid-19 već na jesen. Put do tog trenutka kompliciran je i skup. Ovo dostignuće pohvalio je i ministar znanosti Donje Saske, CDU-ovac Björn Thümler, koji je rekao da je izuzetno zadovoljan velikim uspjehom istraživačkih instituta njegove države, što daje nadu u brži i kvalitetniji dolazak do zdravstvenog rješenja za covid-19.

Potraga za najučinkovitijim antitijelom koje bi tako imalo i potencijal za razvoj lijeka trebala bi se nastaviti do sredine lipnja. Znanstvenici iz Braunschweiga nadaju se da će se prvi pacijenti njihovim lijekom tretirati već na jesen.

Rad dr. Luke Čičin-Šaina prokomentirala je i dr. Željka Mačak Šafranko, znanstvenica koja je izolirala virus SARS-CoV-2 na Klinici “Dr. Fran Mihaljević”. “Prof. Luka Čičin-Šain zaista je velik stručnjak i stvarno se nadam da će se njegov pristup pokazati uspješnim. Vjerojatno je naš izolat, među ostalim korišten i u tom istraživanju, ali to nije ni približno dovoljno da bismo mi sebi pripisivali ikakve zasluge”, rekla je dr. Mačak Šafranko.

Naš također ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu Večernjem listu je podrobnije, na temelju objava u njemačkim medijima, objasnio o čemu je riječ. “Svi su takvi rezultati važan pomak u povećanju repertoara mogućih zdravstvenih intervencija koje bi mogle pomoći u boljem liječenju covida-19”, kazao je prof. Nenad Ban, koji još nije vidio izvorni članak, ali mu se, kaže, čini da je riječ o strategiji pri kojoj bi se identificirana antitijela koja neutraliziraju virus mogla proizvesti u većim količinama i koristiti kao biološki lijek.

“Dakle, takva antitijela mogla bi se izvan organizma sintetizirati i onda dati pacijentima da bi se spriječilo vezanje virusa na stanice. Naravno, to bi možda moglo pojačati negativni imuni odgovor organizma pa je potrebno provjeriti postoje li nepoželjne nuspojave. Taj je pristup slična strategija kao i transfuzija plazme osoba koje su preboljele covid-19, takav tretman se pokazao dosta korisnim u ograničenom testiranju. Međutim, koristeći se antitijelima, moguće ih je proizvesti neovisno o davatelju plazme tako da bi možda moglo biti moguće distribuirati lijek većem broju pacijenata”, objašnjava profesor Ban.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.