Macan izdvojio najkreativnije kampanje, predviđa 'ugodna iznenađenja' u Zagrebu

Vijesti 02. srp 202008:59 > 09:01
N1

Politički analitičar Krešimir Macan komentirao je u Novom danu predstojeće parlamentarne izbore, kampanju i tko su najizgledniji pobjednici.

“Kampanja je neinvetivna, nismo vidjeli ništa novo jer su stranke samo ova dva tjedna odrađivale kampanju, prave pretkampanje nije bilo, a u samoj kampanji nije bilo puno inventivnosti”, kazao je politički analitičar Krešimir Macan osvrnuvši se na dosadašnju kampanju za parlamentarne izbore.

VEZANE VIJESTI

“Kampanja se nekako odrađuje kao forma, a najviše će pomoći najkreativnijima – platformi Možemo!, Stranci s imenom i prezimenom, koaliciji Fokusa i Pametno”, kazao je Macan dodavši: “U Zagrebu vam je ponuda bolja nego ikada”.

Rekao je i kako je kampanja ostala bez pravih tema, nametnule su se one poput pobačaja koju je desnica gurnula u prvi plan, ali o kojoj se nitko zapravo ne želi izjasniti.

“Kampanja bazirana na mržnji nije prošla. Otvorilo se pitanje pobačaja, ali se nitko o njemu ne želi odrediti”, kaže Macan.

Male stranke će poremetiti računicu

“Ostali smo bez pravih tema. Jedino što ljudi podsvjesno znaju i što je HDZ iskomunicirao jest da nas čeka teško razdoblje nakon krize i nude svoje iskustvo. Tu je Restart trebao dati neki kredibilitet da će dati realno rješenje nakon izbora.”

#related-news_0

Male stranke će poremetiti računicu svima, smatra Macan i dodaje:

“Nisam očekivao Most, moram priznati. Oni su radili, ali sam očekivao da će Domovinski pokret pomesti ostale. HDZ se konsolidira, za Domovinski pokret je pitanje raste li ili pada – moj dojam je da se ipak stabilizira na nekim nižim vrijednostima prije kampanje, ali sasvim dovoljno za jedan odličan rezultat”, dodaje.

Ugodna iznenađenja u Zagrebu?

“Za HDZ i Domovinski pokret puno znači koliko će Most dobiti, a u Zagrebu će biti jako ugodnih iznenađenja jer će proći nekakva ekipa koju smo možda priželjkivali u Saboru, ali je sasvim izvjesno da će koalirati s Restartom. Mislim da bi Restart po svemu sudeći mogao biti prvi, ali je moguće da ih HDZ preskoči baš zbog ovog grickanja mandata od strane Možemo! i sličnih stranaka”, ističe Macan.

S kim oni svi misle nakon izbora?

“Sigurno ima spavača unutar Domovinskog pokreta i pokret nije homogen. Marija Selak je sinoć nudila nekakvu koaliciju Domovinskom pokretu što je čudno, jer Most kaže da to ne želi. S kim oni svi skupa misle nakon izbora?”, zapitao se Macan.

“Intelektualci u Hrvatskoj zazivaju veliku koaliciju, ali birači nisu za to spremni”, kaže Macan i dodaje kako je to posljednja opcija, ako dođe baš najgore vrijeme. Međutim, smatra da vrijeme za to još nije došlo.

Što se tiče velikog sučeljavanja koje je održano u utorak na RTL-u, Macan kaže kako je Plenković pokazao da više zna, ali nije nokautirao Bernardića.

#related-news_0

“Pokazali su veliku razliku u iskustvu, od Bernardića se ionako malo očekivalo. Plenković nije donio ništa novo, ali nije nokautirao Bernardića. Međutim, pokazao je da je daleko bolji materijal za premijera”, kaže Macan.

Zaključno kaže kako ćemo nakon ovih izbora gledati neka nova lica.

Tomašević dobro kaže da ako oni prođu, da Sabor neće biti isti i u pravu je – galamit će i možda ćemo imati bolji sastav Sabora”, kaže on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.