"Trudimo se osigurati sve mjere kako bi se i građani i turisti osjećali sigurno"

Vijesti 14. kol 202018:02 > 18:26
Izvor: N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te odluke drugih država koje uvode restriktivnije mjere pri prelasku granice.

“Situacija u svijetu je alarmantna, pogotovo u ljetnim mjesecima kada se ljudi opuste, putuje se, sastaje se. Hrvatska  se pripremila jako dobro, ali sada je gotovo 900 000 turista u Hrvatskoj i mi se doista trudimo osigurati sve mjere i uvjete kako bi se drugi građani i turisti osjećali sigurno. I druge zemlje vode računa o svojim građanima. Stalno sam u kontaktu s ministrima zemalja iz kojih dolaze turisti”, rekao je.

Grlić Radman je pojasnio i kako su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš također u kontaktu s ministrima drugih zemalja kako bi im se sugeriralo da je Hrvatska sigurna zemlja.

“Svakodnevno izvještavamo o tome kakva je situacija u Hrvatskoj. Broj zaraženih je istaknutiji na istoku zemlje nego na Jadranu i o tome smo obavijestili i Austriju, a kancelar je rekao da će oni razmatrati preinačenje svoje odluke”, poručio je.

Dodao je i da je u kontaktu s Anžeom Longarom, slovenskim ministrom vanjskih poslova.

“Postoji razlika između rumena i rdeča. Rdeča je crvena, a mi nismo na toj listi”, pojasnio je.

VEZANE VIJESTI

Ministar Grlić Radman posebno je apelirao na mlade i pozvao ih da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. 

“Naši ugostitelji se pridržavaju mjera. Apelirao bih na mlade koji su živi. Mladost se želi sastajati u diskotekama, ali moraju misliti na svoje ponašanje, moraju nositi masku tamo gdje je nužno, moraju se pridržavati fizičke distance, trebaju izbjegavati rukovanje. Neće se nitko uvrijediti ako se samo naklonite, a ne pružite ruku jer tako čuvamo slabe i bolesne, ai i hrvatski turizam i gospodarstvo. Apeliram na sve naše građane da se pridržavamo epidemioloških mjera i onoga na što nas upozoravaju stručnjaci kako bi sačuvali vlastito zdravlje, ali i zdravlje bližnjih”, istaknuo je ministar.

Osvrnuo se i na odluku Italije prema kojoj hrvatski građani moraju imati negativan test na koronu pri prelasku granice.

“Svaka država ima pravo donositi vlastite mjere i preporuke. Uglavnom je to preporuka, slobodu kretanja ne možete ukinuti. Nastojimo i Talijane i susjede i one zemlje iz kojih najviše turista dolazi informirati o tome da se u Hrvatskoj može biti siguran. Svi se borimo s koronom, ali želimo spriječiti širenje”, zaključio je Gordan Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.