Capak objasnio koje su županije u crvenoj zoni i što to točno znači

Vijesti 14. kol 202016:01 > 16:17
N1

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježen rekordan broj novooboljelih od koronavirusa. Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da je potvrđeno 208 novih slučaja zaraze.

Najviše novozaraženih zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je potvrđeno 77 novih slučaja, a drugi po broju novooboljelih je Grad Zagreb u kojemu je 50 novooboljelih.

Zbog velikog porasta oboljelih, nekoliko europskih zemalja promijenilo je uvjete pod kojima hrvatski građani mogu ući u državu. Italija i Srbija su uvele obavezno testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, a Austrija je upozorila svoje građane da ne odlaze u Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

VEZANE VIJESTI

 Mjere bi mogla pooštriti i susjedna Slovenija, a glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin poručio je da bi se Hrvatska  mogla vrlo brzo naći na slovenskoj crvenoj listi riskantnih destinacija.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kakva je epidemiološka slika po županijama, odnosno, koje su županije “crvene”, a koje “zelene”.

“Imamo deset županija s incidencijom nižom od 10 na sto tisuća u 14 dana, to je prema slovenskim kriterijima zelena zona. Imamo dvije županije u crvenoj zoni što podrazumijeva više od 40 u 14 dana na sto tisuća, to su Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska županija. Ostali su u narančastoj, to je između 10 i 40, što bih nazvao dobrom i povoljnom situacijom. U većini županija je situacija mirna.”

#related-news_0

Uspoređujući situaciju u Hrvatskoj s ostalim zemljama EU, mi smo u sredini, 13. po incidenciji, napomenuo je Capak.

“Za nas je Nizozemska uvela mjere, a mi imamo manje od pola od toga. Imamo puno bolju situaciju nego istočni i južni susjedi, oni imaju puno više slučajeva. U zapadnoj Europi incidencija zadnjih dana raste, Hrvatska nije izolirana, u svim zemljama brojka značajno raste”, poručio je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.