Drugačija škola: Pleksiglasom odvojeni u boravku, stižu i termalne kamere

Vijesti 04. ruj 202010:24 > 10:27
N1

Ravnateljica zagrebačke OŠ Jabukovac Romana Šimunić Cvrtila u razgovoru za N1 rekla je da su spremni za ponedjeljak, no još uvijek rješavaju detalje jer su upute Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih institucija stizale još i ovih dana.

“Razmještaj klupa s razmakom nam je najveći izazov. Ugošćujemo OŠ Miroslava Krleže koja je stradala u potresu”, rekla je Romana Šimunić Cvrtila dodajući da su upute HZJZ-a i ministarstva bile doista detaljne:

VEZANE VIJESTI

“Upute su bile detaljne, zadovoljna sam, ali stigle su prekasno i sve sad stižu u zadnji tren pa je teško sve brzo napraviti. Gradski ured i ministarstvo su od velike pomoći, stalno komuniciramo.”

Većini škola najveći je problem bio organizirati dnevni boravak za učenike razredne nastave budući da se prema uputama razredi ne smiju miješati, trebalo bi i učenike boravka fizički odvojiti, no rijetko koja škola za to ima prostora. Zato su na Jabukovcu origurali miješani boravak za treće razrede:

“Pokušavamo napraviti odmak a i b razreda, ali to ćemo morati pleksiglasom jer nemamo druge opcije. Gradski ured će u tome pomoći.”

Ova školska godina bit će popuno drugačija, a Šimunić Cvrtila je objasnila što učenici mogu očekivati:

“Nema više slobodnijeg ulaza u školu. Učenici će čekati na igralištu i učitelji će skupiti razred. Mali ulaze u razmaku od 10 minuta, dijete se presvlači, dezinficira ruke i ulazi u razred. Roditelji mjere temperaturu djeci dok ne dođu termalne kamere. Bit će postavljene na ulazu, a dolaze idući tjedan. Ako ima temperaturu, izoliramo dijete, zovemo epidemiologa, školskog liječnika i roditelje te postupamo po mjerama.”

Istaknula je da nemaju posebnu prostoriju za izolaciju eventualno zaraženog djeteta pa će ako dođe do takve situacije, dijete pričekati dolazak roditelja izvan učionice. Šimunić Cvrtila se nada da će i roditelji imati razumijevanja jer se radi o posebnoj situaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.