Plenković: ''Poruka je jasna – obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati''

Vijesti 19. lis 202017:11 > 19:19
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je bizarnim ocijenio ponašanje predsjednika Republike Zorana Milanovića zadnjih mjeseci i dodao kako smatra problematičnima tri točke s njegovog aspekta kao premijera, ali i društva.

Danas će se na sjednici Predsjedništva HDZ-a razgovarati o nastavku unutarstranačkih izbora, kazao je premijer Andrej Plenković. Bit će dva kruga – prvi 22. studenoga, a drugi 6. prosinca.

Danas su – nakon šestomjesečnog moratorija – opet krenule ovrhe, što je naravno zabrinulo javnost. Premijer Plenković komentirao je i to.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da su ministri Marić i Malenica danas u više od sat vremena hrvatskoj javnosti objasnili sve okolnosti, dogovor koji je postignut o faznom puštanju ovrha. S druge strane, moramo voditi računa o tome da se preuzete obaveze moraju ispunjavati”, istaknuo je premijer.

“Sutra ćemo ministar Aladrović i ja predstaviti nove mjere za održavanje radnih mjesta koje će ići do kraja godine kako bismo pomogli onim najugroženiji”, dodao je.

Ovrhe u tri faze

”Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni”, kazao je.

”Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju”, zaključio je Plenković, piše Dnevnik.hr.

Nastavak ovrha će se provoditi u tri faze – 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja, a od sutra će se pokretati ovrhe zaprimljene do kraja lipnja.

Tri temeljne točke

Na novinarska pitanja da komentira današnju izjavu predsjednika Milanovića, kaže sljedeće:

“Dakle, ono što je po meni ključno da prepoznamo u ovom, zaista sada već bizarnom, ponašanju predsjednika Milanovića u zadnjih nekoliko mjeseci, to su tri temeljne točke koje ja smatram vrlo problematičnim, ne samo iz aspekta mene kao predsjednika Vlade, nego uopće kao društva”, kazao je premijer i potom točku po točku objavio što on to točno smatra problematičnim.

#related-news_0

“Imamo njegove izjave koje su – objektivno govoreći – na neki način kod određenog dijela sugrađana, možemo slobodno reći, podrivale ono što je radila Vlada, što je radio Stožer, epidemiolozi, liječnici.

Ako netko otprilike kaže da se koronu može usporediti s karijesom, onda ja smatam da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i svaki dan u hrvatskim bolnicama ili u socijalnim institucijama predano rade da nam oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i da ne umru.”

Druga točna

“S druge strane imate ovo ponašanje koje je bilo krajnje neuobičajeno u kontekstu ovog slučaja koji se odnosi na zadnje aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije, u vezi Velike Gorice, Nove Gradiške, pa i jedne javne kompanije gdje smo vidjeli nevjerojatan izričaj predsjednika vis-a-vis rada DORH-a, USKOK-a, policije. Dakle, tu direktno se ja sada moram zapitati je li tu problem što se tijela nadležna bore protiv korupcije. Znači li to da je on protiv borbe protiv korupcije? Ne vjerujem baš da je protiv, ali ima neki problem”, oštar je premijer.

Treća točka

Potom je pojasnio i treću točku koja je po njemu problematična. “Treći element – kod ovog slučaja napada na Banske dvore, što je po meni nesumnjivo kazneno djelo s elementima terorizma, gdje se kao i drugi dio ljevice se relativizira taj događaj. Ako je toliko nevješt, neka ostane nevješt”, kazao je premijer.

Kazao je i kako ga je predsjednik Milanović nazvao nakon napada na Banske dvore. “On je nazvao, to je točno. Kratko smo razgovarali, to je bilo sve. Nisam to doživio kao nekakvu potporu, niti mi trebao, dodao je.

“Moram priznati dami već djeluje malo patetičan sa svojim nastupima cijelo vrijeme”, još je kazao.

Komentirajući Milanovićeve izjave da je Inicijativa triju mora Hrvatskoj nepotrebna i potencijalno štetna zbog mogućeg zamjeranja Berlinu i Moskvi, Plenković je podsjetio da su virtualnom samitu te Inicijative nazočili predsjednici Estonije, Litve, Poljske, Rumunjske, Bugarske i drugi te pretpostavlja da oni imaju neki interes.

Naveo je i kako u tome ima različit vanjskopolitički stav od Milanovića podsjetivši da naša zemlja u toj inicijativi sudjeluje već pet godina i tako će biti i dalje.

Vezano uz nastavak unutarstranačkih izbora, Plenković je rekao da će uže vodstvo stranke Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću predložiti da se održe 22. studenoga i 6. prosinca, kada bi se birali članovi županijskih odbora čime bi se, kako je kazao, zaokružio cijeli izborni proces unutarstranačkih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.