Aladrović: Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme

Vijesti 20. lis 202019:15 > 19:22
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nove mjere potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom, koje će ukupno stajati 300 do 350 milijuna kuna i primjenjivat će se do kraja godine, predstavili su DANAS premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

”Što se tiče mjere skraćenja radnog vremena ona je prije svega namijenjena i konzumirana od strane prerađivačke industrije. U pregovorima s HUP-om i sa sindikatima uvidjeli smo da postoji određeni segment prerađivačke industrije kojima nije dovoljan samo pad efikasnosti od 50 posto zbog pomanjkanja narudžbi i tu smo usvojili nekakve njihove prijedloge da podignemo razinu na 70 posto. To be znači nužno da će tih 70 posto biti konzumirano u svakom scenariju, ali za one kojima je najugroženija list narudžbi i poslovanje, oni mogu iskoristiti i tu mogućnost”, objasnio je ministar za RTL.

VEZANA VIJEST

Josip Aladrović uvjerava kako su udruge koje zastupaju ugostitelje zadovoljne mjerama što za njega znači da je Vlada pogodila s mjerama.

Nema potrebe za lockdownom

”Lockdown u ekonomskom smjeru ne očekujemo. Ne smatramo da će on biti potreban i zato smo išli s ovim mjerama kako bi omogućili onima koji rade da lakše prebrode ovu tešku epidemiološku situaciju. Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme”, uvjerava Aladrović.

Ministar kaže kako se epidemiološka i ekonomska situacija cijelo vrijeme prati tako da ih niti jedan scenarij ne može iznenaditi. No nisu računali kolika bi bila cijena još jednog lockdowna u Hrvatskoj, jer vjeruje Aladrović, za to u ovom trenutku nema ni potrebe.

#related-news_0

“Moramo poslati poruke ekonomskog optimizma, zaista sada zazivati najcrnji scenarij apsolutno nema potrebe. No ako se oni dogode, mi ćemo odreagirati kao što smo svaki put do sad”, kazao je ministar rada.

Gospodarske mjere

”Mi smo danas predstavili paket mjera. Obuhvatili smo veći segment sektora na koje se one odnose i obuhvatili smo već profil poslodavaca koji su imali i niži pad prihoda od 60 posto. Mogućnost otpuštanja ostavljena poslodavcima i sindikatima da još u ova 2 dana, koliko imamo do izglasavanja mjera, da nađemo nekakvo najbolje rješenje”, rekao je Aladrović.

Ministar uvjerava kako se žele očuvati radna mjesta, te ako postoji problem s radnim mjestima, moraju se akceptirati i ti rizici. Hipotetski poslodavac može aplicirati samo za dio radnika, ali u pravilu poslodavci apliciraju za sve one radnike za koje mogu, uvjerava ministar. U prilog toj tezi idu podaci s tržišta rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.