Matula o govoru mržnje: To se jedino u Saboru može raspraviti i donijeti odluke

Vijesti 22. lis 202017:39 > 17:42
Izvor: N1

Saborski zastupnik Možemo! Vilim Matula gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao kako se država trenutno suočava s radikalizacijom društva, ali i probleme u radu Sabora kao i koronakrizu.

Na prozivke da su i zastupnici Možemo! u Saboru koristili neprimjeren govor Vilim Matula odgovara:

“Ne vidim to. Neka analiziraju sve izjave, teško da bi mogli naći neku neodgovornu i tešku.”

Smatra da se pitanje radikalizacije društva i govora mržnje sustavno godinama zanemaruje.

VEZANE VIJESTI

“Godinama se to pitanje zanemaruje. To nije pitanje grafita kojih su još uvijek prepuni gradovi, kao ni dubioznih toponima ulica i trgova s imenima ljudi iz vrha NDH, da dalje ne nabrajam, to se prelijeva na društvene mreže. Mislim da je ovo uz koronakrizu i ekonomsku krizu nagomilano nezadovoljstvo, a u Zagrebu treb pridodati i potres i poplavu”, rekao je i dodao komentirajući što bi trebalo učiniti:

“Prije svega, tu je ova presuda Ustavnog suda na tužbu koju smo pokrenuli s opozicijskim kolegama. Ustavni sud donio je jedino moguće rješenje, da je na djelu potpuna suspenzija demokracije u Saboru. To znači odgovornu, temeljitu raspravu u Saboru. Ne vidim drugi način. To je jedino mjesto gdje se stvari mogu stvarno raspraviti, ponekad i s temperamentom, i onda donijeti odluke. Na temelju toga se može očekivati da se kroz to prođe.”

Ističe da su protestirali protiv dvotjedne stanke jer u Saboru treba omogućiti pravu parlamentarnu javnu raspravu. Dodaje da je ovo dobra prilika za tehnološko unaprijeđenje Sabora:

“Ovo je dobar povod da se tehnički dugo godina zanemarivan Dabor sad opremi. Predložio bih da se naša oprema u Saboru odmah stavi u Tehnički muzej, oni će to možda i platiti.”

Dodao je da u Saboru očekuju i raspravu o eventualnim strožim epidemiološkim mjerama: “Sabor može smiriti loptu i s dvotrećinskom većinom davati Stožeru i Vladi da se građanima ukidaju neka temeljna ljudska prava.”

Smatra da u svjetlu svih problema javna rasprava predsjednika Vlade i države samo šteti te da treba skrenuti fokus na bitne stvari, poput problema ovršenih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.