Prekinuta sjednica na zagrebačkom Filozofskom, bojkotiralo 30-ak članova Vijeća

Vijesti 28. lis 202022:53 > 22:55
Jurica Galoic/PIXSELL

Obnašatelj dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Miljenko Šimpraga izjavio je u srijedu da je morao prekinuti izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća planiranu zbog epidemioloških razloga u dva dijela zbog bojkota 30-tak članova koji nisu bili pozvani na prvi dio sjednice.

Izvanredna sjednica Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta (FFZG) Sveučilišta u Zagrebu trebala je biti održana u srijedu i na njoj su troje kandidata za novoga dekana – profesori Tomislav Galović, Renata Geld i Neven Jovanović trebali predstaviti svoje dekanske programe. Potom su se pak članovi Fakultetskoga vijeća trebali tajnim glasovanjem izjasniti o njihovim programima, izabrati predloženika za dekana i tu odluku uputiti Senatu zagrebačkoga Sveučilišta na izjašnjavanje, odnosno potvrdu.

Fakultetsko vijeće plus uprava – ukupno 95 članova

Obnašatelj dužnosti dekana i prorektor zagrebačkoga Sveučilišta Miljenko Šimpraga rekao je da Fakultetsko vijeće ima ukupno 91 člana, od kojih su 77 nastavno osoblje, a s fakultetskom upravom to je ukupno 95 članova.

U izjavi Hini Šimpraga je objasnio da je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane porastom broja navozaraženih osoba koronavirusom i u skladu s nedavnom odlukom Nacionalnoga stožera Civilne zaštite, po kojoj su dopušteni javni skupovi s maksimalno 50 osoba, odlučio sjednicu podijeliti u dva dijela.

Time je, ustvrdio je, želio zaštititi tijek nastavnoga procesa i studente jer, ponovio je, 77 članova fakultetskoga vijeća su nastavno osoblje.

Tako su danas kandidati za dekana programe trebali predstaviti pred 50 posto članova Fakultetskoga vijeća kojima je upućen poziv, pred drugom polovicom članova toga vijeća 4. studenoga, a glasovanje je trebalo biti 5. studenoga.

Dodao je kako je dopisom izvijestio Nacionalni stožer Civilne zaštite o namjeri i načinu održavanja sjednice, da su potvrdan odgovor stožera primili u utorak, a potom su uputili pozive dijelu članova vijeća.

Dekan je izvijestio da su se pozvani članovi evidentirali pri ulasku na sjednicu i da im je, u skladu s epidemiološkim mjerama, izmjerena i temperatura.

Bojkotu nepozvanih članova pridružilo se i dvoje kandidata

Ali, istaknuo je Šimpraga, na sjednicu je ušlo i 30-ak nepozvanih članova, među kojima je bilo sedam do osam pročelnika odsjeka i predstavnici studenata koji se nisu evidentirali pri ulasku.

Kako je u tom trenutku u prostoriji bilo više od 70 osoba, Šimpraga ih je zamolio da napuste sjednicu, ali oni to nisu prihvatili već su počeli glasno prosvjedovati. U tomu ih je, dodao je, poduprlo i dvoje kandidata za dekana – profesorica Geld i profesor Jovanović.

U tim okolnostima, zaključio je Šimpaga, nije mogao učiniti ništa drugo nego prekinuti sjednicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.