Plenković o interpelaciji: To je teatar. Niti smo naivni niti smo glupi

Vijesti 11. stu 202013:21 > 14:21
N1

Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sedme sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedava danas sedmom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

Izvijestio je da je Vijeće prihvatilo tekst, a da će taj dokument danas biti upućen u javno savjetovanje. Plan je da se do kraja godine Nacionalni plan prihvati, a sukladno strategiji za uvođenje eura. Cilj je da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao valutu.

Na pitanje koji su mogući izazovi na tom putu, premijer je rekao da je cilj zadržati deficit niži od 3 posto.

“Sve ekonomije su u posebnim okolnostima zbog koronavirusa. Radit ćemo na ispunjavanju kriterija. Kroz sljedeće dvije godine moramo napraviti ključne iskorake”, rekao je Plenković.

O interpelaciji

Komentirajući interpelaciju rekao je: “Tema je promašena. Što se tiče predlagača, iza toga stoji bivši Mostov ministar okoliša, pravednik Dobrović koji je bio godinu i pol dana na toj dužnosti. Sve što su jučer nastojali argumentirati su stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar. S druge strane, Vlada RH nije teklič, nije kurir. Govori se o dostavi odgovorajućih dokumenata, a mogli su ih dopisom dobiti izravno od tijela koja ih posjeduju.

#related-news_0

To je teatar. Niti smo od jučer niti smo naivni i glupi, nećemo dopustiti da nas loši đaci dovode u neku vrstu političke ofenzive. Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije. Klub HDZ-a je razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta.”

Mi ćemo odgovarati na sve inicijative, obrazlagati ih u Saboru i odbijati, dodao je: “Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati. Ne mire se s većinskom demokratskom voljom građana.”

O Vijeću za nacionalnu sigurnost

Što se tiče sazivanja sjednice VNS-a premijer je ponovio da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću i dostavio teme te prijedloge termina.

“To nije vrsta komunikacije za koju moraju osobnu korespondencije imati predsjednik države i Vlade”, objasnio je. Dodao je da je Frka Petešić dvaput zvao Miljenića da ga pita za termin. “Što se tiče sastanka, nije do nas. Ponuda i dalje stoji. Poslali smo u petak prijedlog, možda danas dobijemo feedback. Ako odgovore u subotu, onda nije realno da sastanci budu sutra ili prekosutra.”

O koronavirusu

Komentirao je i situaciju s koronavirusom: “Ajmo činjenično. Prije 14 dana smo imali sjednicu i utvrdili mjere koje trebaju omogućiti stagnaciju, i to se dogodilo. Svi koji su zaraženi ili bolesni, registrirani su. Bitni brojevi su oni koji zahtijevaju hospitalizaciju. Situacija je pod kontrolom. Stavovi znanstvenika u Vladinom savjetu, koji su ondje dobrovoljno, njihovi stavovi ni na koji način ne obvezuju Vladu ni Stožer. Njihova uloga je savjetodavna.”

“Što se cjepiva tiče, stojimo dobro. Pitanje zdravstva je u nadležnosti država članica. Problem je globalnog karaktera, kao EU smo dogovorili da se ide u razgovore s različitim farmaceutskim kompanijama i da dobijemo verificirano cjepivo te igramo na više ploča. Prvo pouzdano cjepivo će EU dobiti, to znači i Hrvatska, danas je Capak govorio o tome”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.