Profesor Toni Milun poručio: Posve smo izgubili dostojanstvo

Vijesti 30. ruj 201508:19 > 08:34
youtube/screenshot

''Dragi kolege profesori, krenut ću u glavu. Naša struka nikad nije bila ovako podcijenjena'', kaže profesor matematike i fizike, Toni Milun u videu kojeg je objavio na svom YouTube kanalu.

”Posve smo izgubili dostojanstvo. Jedan od pokazatelja su i mjesečna primanja”, govori Milun. ”Jedna od potvrda našeg položaja u društvu pokazuje se kroz plaće. Zanimanja u Hrvatskoj su podijeljena u 19 sektora. Kad se usporede mjesečna primanja visokoobrazovanih osoba u svim sektorima osobe zaposlene u obrazovanju su na posljednjem 19. mjestu”.

Kaže kako su se sami profesori doveli u ovakav položaj iako svi imaju naviku optužiti nekoga drugog iako je srozavanju ugleda profesora doprinijelo i ministarstvo.

”I ravnatelji imaju svoj doprinos: Poznajem sjajne ravnatelje koji svojim primjerom potiču svoje nastavnike na stalno usavršavanje. Ali, nažalost više je onih drugih”, govori Milun.

”I roditelji ponekad ne cijene stručnost nastavnika. Poznam slučaj u kojem je napritisak roditelja poništen jedan ispit iz matematike jer je profesorica tražila povezivanje dva različita gradiva. Vjerujte mi: forsiranje šablonskih zadataka neće u životu puno pomoći vašoj djeci, ali povezivanje različitih područja je izuzetno bitno za njihov razvoj”, kaže Milun.

Tijekom karijere imao sam slučaj kada je jedan  roditelj zahtijevao da njegovom djetetu zaključim ocjenu dobar 3, iako je imao jedinice i dvojke. Nravno da mu nisam zaključio tu ocjenu.

Budimo hrabriji. Prestanimo biti ovako poslušni i izborimo se za sebe. Hrabrost se isplati. Pa gdje bi danas bile žene da se nisu izborile za pravo glasa i ravnopravnost.

”Tada sam shvatio da je svaki roditelj moj potencijalni šef, ovisno o njegovoj političkoj moći”, govori Milun.

Milun na kraju svog izlaganja poručuje:

Budimo hrabri i preuzmimo odgovornost. Odgovornost se ne stječe položajem, ona se ne dobiva, ona se preuzima. Što više odgovornosti uzmemo, dobijemo više snage.

Stalno se usavršavajmo. Znajmo da živimo u doba najvećih promjena u povijesti čovječanstva, da obrazujemo učenike koji će raditi poslove koji sada možda i ne postoje, pomoću alata koji još nisu niti osmišljeni rješavati probleme s kojima se danas još uvijek ne susrećemo. U Finskoj djeca uče u školama da će tijekom svog radnog vijeka u prosjeku promijeniti u prosjeku tri zanimanja.

Izbacimo politiku iz škola. Školski odbori u kojima političari imaju najveći utjecaj nemaju smisla.

Učimo komunikacijske vještine. Biti učitelj je poziv, a ne samo posao. Ne znači samo prenositi znanje, već biti primjer i podrška mladim ljudima. Ali zašto javnost to tako ne prepozna? Nešto smo zabrljali. Pozvam nastavnike da se međusobno podržavamo.