'Iza odlazaka iz SDSS-a stoji jedna politička stranka'

Vijesti 03. stu 201507:08 > 07:14
Tanjug/Tanja Valić

Potpredsjednik SDSS-a i kandidat za manjinskog zastupnika Milorad Pupovac iz Karlovca je poručio biračima da se odlaskom dijela članstva, koje se svrstava u nezavisnu manjinsku listu Siniše Ljubojevića, ne daju zbuniti jer da će SDSS ostati jak kao do sada.

Ustvrdio je kako jedna jaka hrvatska politička stranka kroz te pojedince pokušava omesti Srbe da dobiju jaku zastupljenost u Saboru.

Na izbornom skupu Pupovac je izrazio uvjerenje da će SDSS osvojiti sva tri manjinska mandata, ali i četvrti u IX. izbornoj jedinici. Poručio je biračima IX. izborne jedinice – Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske županije i sjevernog djela Splitsko-dalmatinske županije – da na općem listiću SDP-a i koalicijskih partnera biraju preferencijalno i zaokruže broj 14, Borisa Miloševića, koji je aktualni pomoćnik ministra uprave. Tako bi, računa Pupovac, uz tri manjinska zastupnika SDSS u Saboru osvojio i četvrti mandat i bitno ojačao svoju poziciju.

Za one koji su iz SDSS-a izašli ovih dana rekao je da ‘neće nakon izbora biti jaki kako misle, koliko god im pomagali neki drugi’, te da je jedan dio njih izašao iz stranke pod prisilom, prijetnjama i ucjenama, ali da će se većina ‘odmetnutih’ vratiti u SDSS, a ostat će samo jezgro iz Ogulina.

Ne preciziravši na koga misli kada kaže da iza odlaska dijela članstva iz SDSS-a stoji jedna stranka, Pupovac je rekao da je ‘riječ o jednoj političkoj stranci s velikim političkim utjecajem koja će, kao i druge stranke, trebati nakon izbora doći razgovarati s SDSS-om, a ovo što sada radi nije nikakav poticaj za taj razgovor’.

Na pitanje novinara ne želi li prema ukupnom biračkom tijelu artikulirati ‘tko to jak radi na razjedinjenju SDSS-a, proizvodi puč’, Pupovac je rekao da ‘to nije nikakav puč, da samo pokušavaju omesti Srbe u Hrvatskoj da dobiju bolju i jaču zastupljenost u Hrvatskom saboru’.

‘Mi smo shvatili tek nakon zadnje stranačke skupštine da su se oni odlučili na taj put po nagovoru, i to nekog ovdje iz Karlovca. Misle da znaju zašto to rade, ali badava im posao’, rekao je Pupovac.

Pozvao je birače srpske nacionalnosti da na svim biralištima u Hrvatskoj traže roza listić, manjinski, te zaokruže broj ispred imena nekog od kandidata s liste koju je predložio SDSS. Pupovac je ustvrdio da će im samo ti kandidati, kao budući zastupnici, moći pomoći da srpska zajednica ojača, da bude bolje predstavljena u Hrvatskoj i Saboru, da sredi odnose s lokalnim sredinama u kojima Srbi žive, te da se u svim sredinama životne okolnosti poboljšaju i da se u njima svi osjećaju ravnopravnim građanima.

Inače, kandidati za parlamentarne izbore na nezavisnoj listi za 12. izbornu jedinicu Siniša Ljubojević iz Ogulina i Srđan Milaković iz Vukovara dobili su u ponedjeljak potporu bivšeg članstva SDSS-a iz Ogulina, a već su ih poduprli pojedinci iz Karlovca, Osijeka i Plaškog koji su izišli iz te stranke te cjelokupno članstvo iz Vojnića.

Mićo Zatezalo, dosadašnji tajnik ogulinskoga SDSS-a, zamjenik gradonačelnika Ogulina iz reda srpske nacionalne manjine te predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, potvrdio je da je u nedjelju cijeli Izvršni odbor ogulinske Gradske organizacije s još tridesetak članova izišao iz SDSS-a te da će svoj glas dati kandidacijskoj listi Siniše Ljubojevića, a ne Vojislavu Stanimiroviću. Ljubojević je rekao da su posebno nezadovoljni jer SDSS-ova politika nije dala rezultate u vezi s povratkom Srba u Hrvatsku, a najvio je da će se baviti ‘realnom problematikom Srba u Hrvatskoj’ te da će nakon izbora, ušli u Hrvatski sabor ili ne, dogovoriti model političkog djelovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.