Milanović: Država neće pomoći poplavljenim područjima, ne može se svugdje graditi i živjeti

Vijesti 16. ruj 201417:42 > 21:43
Cropix/Glas Podravine/Ivan Brkić

Premijer Zoran Milanović sletio je helikopterom u 16 sati u Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi obišao ugrožena područja.

Premijer je rekao kako Hrvatska nije posve poplavljena iako je prijetila opasnost da se to dogodi.

“Od zadnje poplave 1972. godine mnogo je napravljeno. Htio bih pohvaliti organizaciju građana jer ovdje ne vidim vojsku. Vatrogasci su također dobro organizirani. To je na neki način znak čitavoj Hrvatskoj kako se stvari mogu dobro organizirati”, rekao je Milanović.

Naglasio je kako se dugoročno mora ulagati u vodnu strukturu, ali i da lokalna uprava i svi oni koji planiraju prostor trebaju voditi računa o tome da se ne može svugdje graditi i živjeti.

Milanović je pritom naglasio kako se država zasad nema namjeru uključivati u pomoć potopljenim područjima uz Dravu te da je Gunja bila iznimka.

“Gunja je potopljena jer je pukao nasip koji je sagrađen prije tri godine. u tom slučaju postojala je moralna i materijalna odgovornost države i Hrvatskih voda”, zaključio je Milanović.

Premijer je predvečer stigao u Žažinu, gdje se utvrđenim nasipom od nabujale Kupe zasad uspješno brani dio Pokuplja, te je izrazio zadovoljstvo obranom od poplave.

“Došao sam iz Podravine i tamo su se ljudi isto dobro organizirali. Nije trebala dolaziti vojska”, rekao je premijer Milanović, koji je s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem obišao poplavljeno područje.

Pozvao je lokalne vlasti i mjerodavne za prostorno planiranje da se “ne gradi ono što ne bi trebalo i gdje ne bi trebalo”.

“Kod novih investicija u gradnji nasipa nekad se mora duže pregovarati s vlasnicima u vezi s otkupom zemljišta. Kod gradnje nasipa ne možete privatniku ući u posjed zemljišta. Ono što država i državna poduzeća mogu učiniti, to i čine”, rekao je.

Podsjetio je da je bio u Mekušju, u blizini Karlovca, gdje se, kako je ocijenio, 20 godina nije učinilo ono što je trebalo.

“Sad se počelo raditi, ljudima gradimo nasipe i to je konkretna pomoć”, rekao je premijer.

Ponovio je da su pomogli ljudima u Gunji, gdje se raspao nasip, da je to bila moralna obaveza.