'Ako hoćeš bolji krevet u bolnici i izbor doktora – plati'

Vijesti 29. pro 201519:21 > 30. pro 2015 07:37
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ante Ćorušić, izrazito konzervativni HDZ-ovac koji se protivi pravu žena na izbor kada je u pitanju planiranje obitelji, potvrdio je da je mogući kandidat za ministra zdravlja, odnosno zdravstva. Preimenovat će ministarstvo, a odluka o angažmanu, kaže, ovisi o odluci Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

“Ja sam bio jedan od eksperata koji su rekli da ljudski život počinje spajanjem ženske i muške spolne stanice”, ustvrdio je Ante Ćorušić u razgovoru za Dnevnik HRT-a, dodajući – “to je dokazana znanstvena činjenica. Ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života, moramo biti svjesni te činjenice, to je bioetička istina””.

“Pobačaj je dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života”, nastavio je, upitan o rušenju Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine na Ustavnom sudu. Upitan je zalaže li se HDZ za zabranu pobačaja.

“Apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir, moramo biti svjesni u kojem društvu živimo”, kazao je, i najavio da će izmjena zakona donijeti bolji etičniji zakon.

“Zakon je donesen u vrijeme totalitarnog sustava, komunističkog režima. Moramo ga uljuditi u interesu žena i nerođene djece”, kazao je izbjegavši odgovor na pitanje što znači “poboljšanje” tog zakona.

Protivnik “socijalističkog zdravstvenog sustava”, bogatima bolje liječenje

Inače, Ćorušić je dugogodišnji šef HDZ-ovog odbora za zdravstvo i mišljenja je da “Hrvatska još uvijek ima socijalistički zdravstveni sustav”, koji treba prebaciti na “kapitalizam”.

“Jednostavno, ne možemo imati svi jednako pravo na jednaku uslugu. Moramo narodu reći istinu da onaj tko ima više i više uplaćuje u pojedine fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja će imati bolju skrb… Ista će ostati standardna razina socijalne zaštite za sirotinju… Ali, bolju skrb će imati ljudi koji mogu više platiti”, rekao je Ćorušić 2012. godine.

Jučer je, pak, ponovio svoje stavove: Ako hoćeš bolji krevet, madrac, pravo izbora doktora i institucije – to moraš dodatno platiti. Svugdje u svijetu je tako.