Orešković dug planira riješiti uz pomoć državne imovine

Vijesti 13. sij 201619:03 > 19:25
N1

Kava na Pantovčaku označila je nove odnose između Kolinde Grabar Kitarović i buduće Vlade u Banskim dvorima. Mandatar Tihomir Orešković najavio je suradnju u privlačenju investitora.

Madatar Tihomir Orešković dobio je poziv na kavu na Pantovčaku. Za razliku od Zorana Milanovića koji se na takve sastanke nije odazivao, Orešković je stigao na vrijeme.

Kolinda Grabar Kitarović želi ono što joj Milanović nije dopustio – aktivno surađivati s premijerom u određivanju smjera buduće vlade. Upoznala je mandatara s preporukama njenog Vijeća za gospodarska pitanja I zaključcima projekta zaposlimo Hrvatsku.

Kad su se vrata za sat vremena otvorila – bili su partneri.

“Predsjednica mi je partner zajedno smo podijeli ideje, imali diskusiju na koji način možemo povezati konatkte koje predsjendica ima u Euriopi u SAD-I u drugim zemljama, na koji način možemo povezati Vladu i zajedničku suradnju da povučemo investicije u Hrvatsku”, izjavio je Tihomir Orešković.

Time je najavio da će se i ubuduće konzulatirati na Pantovčaku.

“Ako tako tako bude onda se vanjskla politika neće voditi iz ministarstva I kreirati u ministarstvu vanjskih poslova kao što je u velikoj mjeri bilo do sada, nego u predsjedničinom uredu”, kaže Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova u tehničkoj Vladi.

Znakovito je da je mandatar posjetio predsjednicu upravo prije prvog službenog puta u inozemstvo, na Unicreditovu konferenciju u austrijskom Kitzbuehlu gdje će biti i neki od hrvatskih kreditora.

“Meni bitno da prvo čujem što oni imaju za reć, oni će sigurno pitati koje su nekakve ideje”, kaže Orešković.

Državna imovina

Bivši ministar financija koji je nekoć prisustvovao takvim sastancima dao mu je par ideja što da kaže investitorima kad ga pitaju kako će zauzdati javni dug koji je dosegnuo oko 90 posto BDP-a.

“To je infrastruktura željenica, investicije u energetici, neovisno o tome je li INA ili HEP, to su investicije u navodnjavanju, to je LNG i ako ih uspije uvjeriti da ima dobre programe i planove. Financijeri jako puno polažu na to”, kaže Slavko Linić.

Na prvo mjesto novi mandatar je ipak stavio – državnu imovinu.

“Imamo tu dosta imovine, koje nisu u funkciji to je mrtvi kapital i mislim da imamo jasnu mogućnost da možemo tu imovinu aktivirati i smanjiti javni dug”, kaže Orešković.

Podsjetimo, kad se prošle godine guverner HNB-a vratio s iste konferencije optužen je da je bio, umjesto na službenom putu, na skijanju. Ide i ove godine. Tvrdi ne skija.