Čitatelji N1: Ne škropite ministarstva, poštujte Ustav!

Vijesti 26. sij 201614:21 > 14:27
PIXSELL/Robert Anić

Katolika u Hrvatskoj, prema popisu stanovništva iz 2011. ima malo više od 86 posto. Zanimljivo, upravo taj postotak ispitanika među čitateljima N1 televizije ne želi da svećenici škrope državne institucije i javne ustanove.

Bio je to i argument ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, koja je upravo visokim postotkom osoba koje se izjašnjavaju kao katolici u Hrvatsku u ponedjeljak opravdavala čin biskupa Vlade Košića, koji je u ponedjeljak blagoslovio Ministarstvo branitelja.

Velika većina čitatelja portala N1 televizije smatra da javne ustanove nisu prostor za vjerske obrede, a isto kaže i Ustav koji kaže da su sve vjerske zajednice odvojene od države.

Umjesto da uvaži najviši akt u Hrvatskoj, i novoizabrani premijer Tihomir Orešković odlučio ga je prekršiti, a to pravda usporedbom neusporedivoga – države i privatne korporacije.

“Svi znaju da sam radio za Tevu, izraelsku firmu, i tamo je tradicija, kad se otvara novi ured, da se blagoslovi. Nisam blagoslovio Banske dvore, ali hoću”, kazao je u ponedjeljak Orešković.

Alan Sorić iz udruge Protagora, koja se bori za sekularizaciju hrvatskog društva, navodi da se ovdje radi o predstavi i kršenju Ustava – ministarstva, naime, ne pripadaju samo katolicima, već svima, a “ako ministri imaju potrebu tražiti blagoslov mogu to napraviti i privatno”.

Screenshot N1