Benčić: Ova Plenkovićeva rečenica potiče kulturu koja dovodi do propasti javnog sektora

Vijesti 15. kol 202419:09 0 komentara
N1

Koordinatorica stranke Možemo!, Sandra Benčić, gostovala je kod našeg Domagoja Novokmeta u Dnevniku N1 gdje su razgovarali o tome gdje tražiti odgovornost za tragediju na Malom Lošinju, manjkavosti brodske infrastrukture na koju se ranije upozoravalo...

Za početak, koordinatorica stranke Možemo!, Sandra Benčić izrazila je sućut obiteljima poginulih pomoraca Boška Kostovića (58) iz Višnića, vođe stroja, te kormilara Marka Topića (38) iz Solina i Denisa Šarića (54).

Istaknula je što smatra da bi svi dužnosnici, svi političari, a posebno oni koji su na izvršnim funkcijama uvijek morali poštovati:

“To je da bez obzira na postojanje ili nepostojanje odgovornosti – na ministru je i na premijeru, kada se dogodi ovakva tragedija, da u prvom redu, budu ljudi. Da dođu na mjesto nesreće, da izraze sućut svima pogođenima takvom tragedijom i da budu prisutni, kontinuirano, kako bi ulijevali povjerenje da će se dogoditi adekvatna istraga i da će se snositi odgovornost na onaj način na koji se ona utvrdi. To se propustilo napraviti.”

“Ono što najviše možemo zamjeriti ministru prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i premijeru Andreju Plenkoviću je ta gromoglasna šutnja koja je trajala nekoliko dana” govori Benčić i dodaje: “To je za mene neprihvatljivo ponašanje, ne samo za političare, već i iz ljudskog aspekta.

U više navrata predsjednik NO-a kao i predstavnici sindikata su upozoravali na stanje flote, na probleme u smislu remonta brodova i potrebe za novim brodovima i kad Plenković kaže “ne možemo sve u isto vrijeme”, podsjetimo se – on je osam godina na vlasti. Njemu teče treći mandat.

Govorimo o gotovo jednom cijelom desetljeću u kojem se nije adekvatno ulagalo i gdje su svi oni koji se tim poslom bave na to itekako upozoravali.”

“Hitno mijenjati neodgovorno upravljanje”

“Kada premijer Plenković na pitanje N1 oko toga da je predsjednik NO-a upozoravao na navedeno, odgovara time će naći novog predsjednika NO-a, koji valjda na ništa neće upozoravati, on govori o tome kakvu kulturu upravljanja potiče. Onu u kojoj se šuti, u kojoj se o problemima ne govori sve dok se ne dogode tragedije.

I to je ono što je neodgovorno upravljanje koje hitno moramo mijenjati.”

“Desetljećima je već poznato da je HDZ prekopirao model bivše partije iz bivše države u pogledu načina kadroviranja. Da biste došli na neku poziciju ne morate se istaknuti znanjem, već biti član stranke. Bitna je iskaznica HDZ-a i ako imaš takav model upravljanja – da ti kao premijer izravno postavljaš predsjednike nekog javnog poduzeća – tada jesi odgovoran. Jer si ti bio taj koji je tu osobu izabrao”, nastavlja Benčić.

Nema i dalje šefa HERA-e tijekom cijelog ovog kriznog razdoblja od afere Damira Škugora, podsjeća Benčić

“To je jedan modus operandi kroz sve vlade Andreja Plenkovića stavljanja problema pod tepih i nerješavanja istih. Cijeli energetski sektor je stavio ne samo u poziciju ovisnosti, nego i preuzimanja od tvrtki pa i država koje imaju drugačije energetske interese u Hrvatskoj nego što to imaju građani Hrvatske.

To nam je jedna od glavnih zamjerki Vladi, a zbog sektora energetike smo podnijeli interpelaciju gdje ćemo se dotaknuti svih tih pitanja i ta rasprava će biti na dnevnom redu odmah po početku zasjedanja Sabora”, najavila je i istakla:

“Kad ne riješava pitanja HERA-e, INA-e, Petrokemije i ne upravlja se, defacto, time, on mora znati da kad se dogode loši rezultati upravljanja, on je izravno odgovoran jer blokira da odgovorni i stručni ljudi dođu na ta mjesta, i da se promijeni način upravljanja.

U ovoj rečenici: “Predsjednik NO-a se žalio na stanje flote pa ćemo naći novog” je sve rečeno. Potiče se kultura šutnje koja dovodi uvijek neizbježno do propasti javnog sektora”, kazala je Sandra Benčić.

Petrokemija – gubimo svakom dokapitalizacijom

Po pitanju Petrokemije, odnosno komentirajući da je država sudjelovala u dokapitalizaciji te tvrtke na vlastitu štetu, Benčić je kazala:

“Na kraju su dobili manje nego što su imali i usto izgubili kontrolni paket što je apsolutno neshvatljivo. Ili su ih izigrali turski suvlasnici ili je netko napravio veliku pogrešku koja se inače ne radi – ne uplaćuješ novce dok ne vidiš koliko je to suvlasnik koji ima veći dio napravio, upravo da bi mogao matchirati i ostati na istom udjelu.” Kao treću mogućnost spominje sljedeće:

“Treća mogućnost je ta da se Petrokemija uništi i da se država iz njih potpuno izmakne. U Petrokemiji trenutačno nema proizvodnje, a koji je plan i zašto se to dogodilo smo postavili u našoj interpelaciji.

Nama nije jasno da s jedne strane imate investitora koji je uložio ogromne novce u pogon i plaće, a da nema proizvodnje, dok s druge strane Vlada sve više i više ulaže, a gubi udio sa svakom dokapitalizacijom”, rekla je saborska zastupnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!