Blagdanska košarica: Istražili smo koliko su Hrvati kupovali za Božić

Vijesti 24. pro 202221:42 2 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Badnjak na zagrebačkim tržnicama prepun kupaca. Od jutra na Trešnjevačkom placu kupovale su se posljednje namirnice kako bi sve bilo spremno za blagdanski ručak.

“Kupio blitve, malo pureće šnicle i to je to – idemo dalje. Salate malo i tako. Na blagdanskom stolu imat ćemo malo odojka, malo puretine, malo janjetine i tako.”

“Sirotinjski, što se može. Potrošit ću koliko imamo novaca u džepu. Nekih tisuću kuna, ali za dvije obitelji, pošto nas ima malo više.”

“Do sada sam potrošio nekakvih 300 kuna. Znači, uzeo sam malo ribe, malo purice, mlince, možda još malo nekakvog voća i to će biti to, nekakvih 400 – 500 kn.”

I trgovci na Dolcu imali su pune ruke posla. Više cijene nisu omele kupce da si priušte tradicionalne namirnice.

Trgovci nam pričaju što građani kupuju i jesu li digli cijene.

“Pa sad je tradicionalno ovo luk, hren, češnjak, grincajg, salata. Trenutno nismo dizali cijene. Malo smo podigli pred dva mjeseca. Potražnja je ista, kak je bilo i prije, to su sve stare mušterije.”

Ribarnice i mesnice na tržnicama dupkom su bile pune, unatoč višim cijenama nego lani.

“Najviše smo prodali hobotnice, sipa i muzgavac – to ide danas najviše za Badnjak. I orada i brancin. Oni su po 90 kuna. Hobotnica je 140, 120 sipa”, kažu nam u ribarnici.

U mesnici slično. Najviše se kupuje odojak i janjetina. 55 kuna je odojak, 87 kuna je janjetina. Mesari zadovoljni, prodaja dobro ide.

Živo Badnje jutro bilo je i na splitskoj peškariji. Nakon dvije i pol godine stanke zbog koronavirusa ponovno se kuhao bakalar. Pripreme u kojima je sudjelovalo tridesetak kuhara trajale su nekoliko tjedana, a podijeljeno je pet tisuća porcija. Bakalar je ove godine skuplji nego inače, ali od tradicije se ne odustaje.

“Velika je teća. Samo da pokrijete dno treba 40 litara maslinovog ulja, samo da ono ima tanki film. Mi smo stavili 50 jer smo stavili 200 kg kapule na to, puno češnjaka, puno peršina, pelata, koncentrata rajčice, vina i nakon toga 500 kg krumpira i 250 kg očišćenog bakalara”, objašnjavaju nam.

Građani zadovoljni bakalarom.

“Ma super, baš smo sad komentirali kako je dobar i ukusan. I ovaj šušur i ovaj Split… Ma super, super!”

“A ovo je, kao ponovno rođenje, ponovno disanje i tako – fenomenalno se osjećamo.”

Mnogi bez pristojnog blagdanskog ručka

No, sindikati napominju da si zbog inflacije i rasta cijena namirnica mnogi građani neće moći priuštiti pristojan tradicionalni blagdanski ručak.

“Prava košarica koja je potpuno u duhu tradicije je ona najskuplja. Ona iznosi malo više od 2.600 kuna i nju si doista vrlo uski krug ljudi može priuštiti. S druge strane ona srednja košarica negdje oko 1.150 kuna je već solidan ustupak kao što vidimo po iznosima onoj najskupljoj, ali zapravo je najgore onima koji su na 680 kuna, to je minimalna košarica”, ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A hoće li biti i minimalno darova ispod bora? Sudeći po vrećicama na zagrebačkoj špici – nema štednje.

“Pa za drage ljude ne, nažalost. Eto ja sam baš sad s curama, poklonile smo si svašta i super je!”

“Kupila sam poklone u zadnji tren… Potrošila sam više nego prošle godine. Oko tisuću kuna.”

Sniženja od 27. prosinca

A od 27. prosinca u dućane, ali i na web shopove stižu primamljiva sezonska sniženja za potrošače i trajat će 60 dana. No, iz centra za edukaciju i informiranje potrošača upozoravaju da su već neki trgovci počeli sa sniženjima – protivno pravilniku o sniženjima, pa bi kupci trebali pripaziti kod blagdanske kupovine.

“Pa mislim da smo svi opušteni, ali nismo opušteni kao prethodnih godina upravo zbog ove inflacije i poskupljenja tako da vjerujem da će iznos te potrošačke neke košarice, odnosno blagdanske potrošnje biti isti kao i prethodnih godina, ali manje će se kupovati, a cijene proizvoda su skuplje”, rekla je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Ali građani se teško odupiru kupovini tijekom blagdana. Prema podacima Porezne uprave do prosinca smo već oborili rekord potrošnje te ona iznosi 233 milijarde kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare