Milun objasnio što napraviti s tekućim i deviznim računima pri uvođenju eura

Ekonomija 23. pro 202210:49 2 komentara
Sandra Simunovic/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska kuna uskoro odlazi u povijest - od 1.1.2023. godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro.

Kako bi pomogao građanima oko svih nedoumica vezanih uz euro, najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun na svojoj je stranici omogućio građanima da ga pitaju sve što ih zanima.

Građani tu mogu dobiti odgovore na pitanja kako će euro utjecati na nas, hoće li nam plaća porasti, hoćemo li zbog eura skuplje plaćati proizvode i sve drugo što ih zanima.

N1 je Miluna pitao zbog čega mu se građani najviše javljaju, odnosno što ih najviše brine kada je riječ o uvođenju eura.

“Najviše ih zanima moraju li ići u banku, što se tu mijenja, što će biti s računima, kreditima… Dobili su mailove obavijesti od banaka, ali su oni jako dugački i građani ih u pravilu ne čitaju To će sve ići automatizmom, kune će se pretvarati u euro po fiksnom tečaju bez ikakve naknade”, objašnjava Milun.

“Tekući kunski račun će se automatski prebaciti u eurski”, dodao je Milun pa pojasnio je što treba napraviti s deviznim računom.

Naglašava da mu je njegov devizni račun služio samo za eure pa će ga zatvoriti jer mu ne trebaju dva računa u eurima.

“Građani mogu zatvoriti devizni račun ako im je služio samo za eure i ako im banka naplaćuje naknadu za vođenje deviznog računa. To mogu napraviti besplatno do 1. ožujka 2023. Ali, ako im devizni treba za dolare ili neku treću valutu, onda ga ipak trebaju ostaviti”, istaknuo je matematičar.

Milun je primijetio da je u posljednje vrijeme bila pomama u mjenjačnicama za eurima pa se moglo zaraditi, a objasnio je i kako ako ste kod kuće imali već nešto eura.

“Kupovni tečaj bio je toliko visok, čak 7,60 pa se isplatilo zamijeniti eure u kune i potom kune staviti ih na račun. Ako ste imali viška 1000 eura u gotovini, u mjenjačnici ste ih mogli zamijeniti za kune i položiti na račun. To bi se u siječnju konvertiralo u eure po fiksnom tečaju 7,5345 i za njih biste dobili 1008,69 eura”, istaknuo je Milun i dodao da je tečaj sada ipak malo pao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare