Brojke rastu, a najveće je pitanje – kako obalu vratiti u zeleno?

Vijesti 21. srp 202119:33 > 22:05 1 komentar
Grgo Jelavic/PIXSELL

Vlada ne razmišlja o uvođenju obveznog cjepljenja, ali razmišlja o mogućem ukidanju ograničenja po uzoru na Englesku. Balansiramo između zdravlja, pokušaja da se cijepi sve veći broj ljudi i očuvanja ekonomije, prije svega, trenutno turističke sezone.

Premda rastu brojke novozaraženih koronavirusom, u Stožeru dogovaraju kako vratiti obalu u zelenu regiju. Premijer Andrej Plenković kaže da je situacija još uvijek dobra iako neki strahuju od preranog završetka sezone.

VEZANE VIJESTI

“U trenutku kada nastane stampedo, tu je opasnost, crveno je, velika su žarišta, vratite se ili ostanite tamo do kraja, ali ćete kasnije morati u karantenu, to će se dogoditi u roku u 48 sati. Zasad je to sve ok, ovo se sve može filigranski odigrati”, rekao je Plenković.

Mudro se treba odigrati jer u Hrvatskoj boravi 840 tisuća turista, a stampedo bi mogla prouzročiti Slovenija, kao i prošle godine, a sada i tamošnji epidemiolozi pozivaju građane da se vrate do 15. kolovoza.

A nova pravila čekaju sve iz Ujedinjenog Kraljevstva jer bez testa od ponedjeljka neće moći u Hrvatsku. Hrvatska turistička zajednica nastavak sezone ne dovode u pitanje.

“Hrvatska je i dalje percipirana kao sigurna destinacija. Približili smo se na 77% srpnja iz rekordne 2019 godine”, kazao je Kristjan Staničić.

Korekcija mjera umjesto obveze cijepljenja?

Neslužbeno, razmatraju se i mjere za javna okupljanja.

Problem bi bio manji da je procjepljenost veća, ali ona i dalje nije dostigla očekivanih 50%. Interes za cijepjenje nije u skladu s očekivanjem Vlade i Stožera. U špici sezone, za tek 41,23% hrvatskih građana cijepljenje je završena priča.

VEZANA VIJEST

Ipak cjepljenje neće biti obvezno.

“Može se dogoditi da se netko zarazi, ali ako na 100 njih 95 nisu cjepljeni… Mi smo osigurali dovoljno cjepiva da se svatko može cjepiti kad hoće i gdje hoće”, ističe premijer.

Nužna bolja kontrola

Da kampanja cijepljenja nije bila uspješna, smatra znanstvenik Ivan Đikić, koji je ujedno i za blaži pristup s mjerama.

“Ne bih promovirao da se u cijeloj Hrvatskoj pooštruju mjere. Neke županije rade jako dobar posao i to treba honorirati, treba nagraditi na način da imaju manje restriktivnih mjera”, rekao je Đikić.

Bernard Kaić smatra da su postojeće mjere dobre, ali: “Mjere same po sebi nisu loše koliko je provedba nenadzirana.”

Tako nastavljamo balansirati između zdravlja i ekonomskih učinaka, prije svega izuzetno nam važne turističke sezone ako znamo koliki je udio turizma u ukupnom BDP-u. Činimo li to dobro, a i kako će se virus ponašati sada je tek za pretpostaviti, a vrijeme će pokazati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare