Direktor HTZ-a: Turistički promet raste, trebamo učiniti sve da se trend nastavi

Biznis 21. srp 202118:06 > 18:07
N1

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić u srijedu je pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se doprinijelo uspješnom nastavku ovogodišnje turističke sezone te apelirao da se građani procijepe u što većem broju.

“Važno je da ostanemo odgovorni i pridržavamo svih mjera koje propisuju regionalni i nacionalni Stožer civilne zaštite te odgovornim ponašanjem doprinesemo dobroj epidemiološkoj situaciji u nastavku turističke sezone. Apeliramo na naše sugrađane da se procijepe u što većem broju,” rekao je Staničić novinarima u Splitu nakon sastanka s turističkim dužnosnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na tom su sastanku, kako je rečeno, razmijenjene informacije i iskustva s terena imajući u vidu epidemiološke okolnosti.

Staničić je naglasio da se bliži špica turističke sezone, a turistički promet raste i u dolascima i u noćenjima, pa treba sve učiniti da se takav trend nastavi.

“Danas u Hrvatskoj bilježimo 840.000 turista, što je porast u odnosu na srpanj prošle godine za više od 23 posto,” istaknuo je Staničić. “Kumulativno smo bolji za oko 52 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje od početka siječnja do današnjeg dan u srpnju”, dodao je.

Najbrojniji turisti ove godine su Njemici, Austrijanci, Poljaci i Česi, a veliki je porast i broja američkih turista. Staničić kaže kako se može očekivati u sljedećim tjednima porast i turista iz Velike Britanije s obzirom na odluku njihove vlade o mogućnosti putovanja u Hrvatsku.

“Hrvatska je i dalje percipirana kao vrlo sigurna i dobro pripremljena tour destinacija,” rekao je Staničić, ponovivši da samo od nas zavisi hoće li tako ostati do kraj turističke sezone, stoga je nužno pridržavati se epidemioloških mjera.

Na upit postoji li scenariji ako Hrvatska završi na “crvenoj korona-listi”, Staničić je kazao kako ne vjeruje da će se to dogoditi. “Scenarij će biti takav da ćemo pojačano komunicirati s tržištima, ali ja sam optimist i vjerujem da nećemo završiti na crvenoj listi te da ćemo se kroz sljedeće dane i tjedne približiti  ‘zelenom’ odnosno  da ćemo odgovornim ponašanjem zadržati  povoljnu situaciju,” poručio je Staničić. Dodao je da “narančasto još uvijek ne znači crveno”.

Po njegovim riječima, postoje dobre najave s emitivnih tržišta za dolazak u Hrvatsku do kraja srpnja, u kolovozu i u rujnu.

Na upit u vezi s velikim manifestacijama koje su epidemiološki rizične, Staničić je  kazao kako apelira na pridržavanje mjera prilikom ulaska na takve manifestacije tako što će se kontrolirati imaju li posjetitelji covid potvrde i pridržavaju li se mjera o držanju razmaka i nošenja maski.

Stančić je također kazao da je Hrvatska sve bliže realizaciji plana da ove godine ostvarii 60 do 65 posto turističkog prometa u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Osvrćući se na informacije  iz splitske zračne luke da među pristiglim stranim gostima ima i onih pozitivnih na covid-19, Staničić je rekao da su uvjeti ulaska u Hrvatsku jasni – treba imati negativan test, potvrdu da su ljudi cijepljeni i covid o potvrdu. “To su uvjeti koje mjerodavne institucije kontroliraju prilikom ulaska u Hrvatsku”, istaknuo je.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella je rekao kako je od početka godine do danas u toj županiji ostvareno 3,9 milijuna noćenja što je 70 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Stella smatra kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji treba dozvoliti lokalne manifestacije koje se mogu kontrolirati, primjerice s oko 100 ljudi, ali problem su manifestacije s više tisuća nazočnih koje se ne može kontrolirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.