Bruxelles radi odmak od Orbana? “Šalje se politička poruka”

Svijet 16. srp 202419:04 0 komentara

Gost dnevnika bio je europarlamentarac iz Europske pučke stranke Davor Ivo Stier. S našom Ninom Kljenak je razgovarao o izazovima s kojima se suočava novi saziv Europskog parlamenta.

Nakon što je Orban opstruirao pomoć Ukrajini i nakon tzv. mirovne posjete Vladimiru Putinu i Xiju Jinpingu, koje nije koordinirao s 26 drugih čelnika EU-a, mnogi su ministri vanjskih poslova tražili način da izbjegnu sudjelovati u onome za što vjeruju da bi to bila još jedna Orbánova propagandna predstava.

Vidljivo je da Bruxelles radi odmak od Viktora Orbana, no postavlja se pitanje koliko daleko može ići.

“Teško je reći koliko daleko može ići, ali jasno je da se šalje politička poruka. Kada predsjedate Europskom unijom, očekuje se od vas da budete taj koji će tražiti konsenzus, a ne stvarati podjele. Podjele slabe Europsku uniju, a to je upravo radio Viktor Orban kada je išao u Moskvu i Peking. Ovakav politički odgovor se očekivao”, kaže Stier.

Ističe kako je najveći problem taj što se prije odlaska u Moskvu i Peking nije konzultirao s državama članicama kako bi mogao govoriti u ime Europske unije i usuglasiti stavove.

Stier očekuje da će Ursula von der Leyen postati predsjednica Komisije i da će dobiti potporu pro-europskih stranaka, a i šire. Upitan što bi značilo za Europu da se to ne dogodi, odgovorio je: “To bi bila velika neozbiljnost. Trebamo snažnu Europu, a ne onu koja će se baviti sama sobom ili podjelama.”

Davorin Visnjic/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!