Koliko je izgledno da se Hrvatska vrati na zelenu listu?

Vijesti 20. srp 202109:13 > 13:32 1 komentar
N1

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić komentirao je u Novom danu turističku sezonu.

On kaže da je ECDC odbio zahtjev da se stanje u Hrvatskoj prikazuje prema županijama zato jer je Hrvatska premala zemlja.

“Po Eurostatu Hrvatska se dijeli na dvije regije, Jadransku i kontinentalnu”, kaže Fižulić.

Govoreći o izjavi ministrice Nikoline Brnjac da sezona još može biti dobra, Fižulić kaže kako nije izgledno da će se Hrvatska vratiti na zelenu listu bez izbjegavanja velikih okupljanja. “Naučili smo da su za svladavanje zaraze ključni superširiteljski događaji, noćni klubovi, partiji, koncerti… Ako se tu ne povuče kočnica, dogodit će se ono što smo gledali prošlog ljeta. Kad Hrvatska dođe na crvenu listu izgubili smo kontrolu nad svojom turističkom sezonom i ovisimo o drugim vladama. Dok god smo zeleni, ili barem žuti, koliko-toliko kontroliramo sezonu i možemo očekivati dobre rezultate”, govori.

VEZANA VIJEST

“Mađarska je prošle godine bila među prvima koja se zatvorila. Francuska je prije sedam dana preporučila svojim građanima da ne putuju u Španjolsku i Portugal”, govori Fižulić. “Za nas je najsigurnije da smo tu zonu rizika smanjili, da smo upravljali rizicima i da smo određene situacije jednostavno zabranama riješili. Ako želimo sezonu, onda smo neke stvari trebali riješiti na vrijeme. Nema partijanja, nema noćnih klubova, koncerata, masovnih okupljanja…”, objašnjava.

SAD je svojim građanima prepoučio da ni u kojem slučaju ne putuju u Veliku Britaniju. Ministrica je jučer rekla da bi se za turiste iz Britanije moglo uvesti dodatno obvezno antigensko testiranje. “Jedno su rizici koji proizlaze iz ponašanja domicilnog stanovništva, a drugo je ono što uvezemo. Istra je sigurno danas zelena regija. To ne znači da će tako biti i u narednim tjednima. Mnogi zaboravljaju da je nama kolovoz tradicionalno bitno značajniji od srpnja. Oni koji prate otkaze i nove rezervacije, mogu primijetiti da koliko dobivate novih rezervacija, toliko imate i otkaza. Oni koji otkazuju su u strahu što će se dogoditi kad se vrate. Ljudi nemaju mogućnosti da po povratku provode sedam ili deset dana u karanteni da bi riješili problem ljetovanja u Hrvatskoj koja je u međuvremenu postala crvena”, govori.

Na pitanje što je s otporom prema cijepljenju, Fižulić kaže da se u npr. Izraelu širenje zaraze događa među mladom populacijom jer su odrasle uglavnom cijepili.

“Amerikanci su napravili istraživanje među onima koji su promijenili mišljenje. Najveći utjecaj na njih je napravila njihova mirkosredina. Kad su vidjeli da su se svi oko njih cijepili i nisu im se dogodile nikakve loše stvari, i oni su to učinili. Neće oni svoje mišljenje promijeniti jer se cijepio neki poznati političar, slavna osoba. Svi ovi doktori, egzibicionisti, oni čine štetu u podržavanju antivakserskog raspoloženja, ali ona je znatno manja od one koja je nastala od toga što su mreže bile preplavljene lažnim informacijama koje su ljude odvratile od cijepljenja”, govori.

Bivši ministar kaže kako su u zemljama poput Britanije, Hrvatske ili Amerike potrebna zakonska rješenja koja ne traže nužno obvezu cijepljenja, ali da poslodavcu omogućuju da uvjetuje dolazak u svoje prostorije bez potvrde o cijepljenju ili negativnog testa.

“Kada poslodavac na temelju zakona, a ne svojevoljno, donese odluku da nema ulaza bez potvrde o cijepljenju ili negativnog testa koji si sam morao platiti, stvar je riješena”, zaključuje Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare