Gradske vlasti Vukovara obnovile križ za 26 tisuća eura

Vijesti 26. srp 202415:30 0 komentara
Grad Vukovar

Vukovarske gradske vlasti obnovile su kameni križ u Ulici Šamac nedaleko Franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova kao deveti sakralni objekt obnovljen u proteklih nekoliko godina u Vukovaru, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno oko 180.000 eura.

“Cilj i vizija obnove sakralnih objekata čuvanje je vjere, kulture i tradicije. Svi sakralni objekti izgrađeni su kroz našu povijest i naša je dužnost i odgovornost o njima se brinuti i dio povijesti prenositi u sadašnjost i budućnost”, rekao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji je bio nazočan molitvi i blagoslovu obnovljenog križa koji je blagoslovio župni vikar, fra Marijan Ligenza.

Pročelnik gradskog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je križ u Ulici Šamac samo jedan od sakralnih objekata, pravoslavnih i katoličkih, na području Vukovara koji su se obnovili i o kojima se brine.

Oštećen za vrijeme Domovinskog rata

“Radovi su izvođeni sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela s obzirom na to da se radi o križu koji je zaštićeno kulturno dobro te je bilo važno križ vratiti u prvobitno stanje prije oštećenja, odnosno prije Domovinskog rata. Nastavljamo dalje sa sanacijom ostalih lokacija kao što su objekti na Lušcu, Starom katoličkom groblju i drugi“, rekao je Čulig.

Grad Vukovar

Podsjetio je kako su do sada, uz križ u Ulici Šamac, u Vukovaru obnovljeni Bećarski križ, pravoslavni križ u Ulici Vladimira Nazora, središnji kameni križ na Starom katoličkom groblju, kapelica Majke Božje u Ulici bana Josipa Jelačića, pravoslavni križ na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca, križ na križanju Bogdanovačke ulice i Ulice Eugena Kvaternika, kapelica sv. Marije u Ulici Bana Josipa Jelačića te križ u Ulici Vijeća Europe.

Osim toga, 2020. godine Grad Vukovar financirao je i obnovu kapelice sv. Roka u vrijednosti radova od 119.450 eura uz sufinanciranje Ministarstva kulture u iznosu od 69.016 eura. Vrijednost je radova na obnovi križa u Ulici Šamac 26 tisuća eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!