Hoće li u lipnju biti potpora? “Naglo ukidanje značilo bi zatvaranja i otkaze”

Ekonomija 20. svi 202112:03 0 komentara
Istra, kafić, terase, građani, Pula, pandemija
Srecko Niketic/PIXSELL/ilustracija

Stanje u hrvatskom gospodarstvu, posebice na tržištu rada, posljednjih 15 mjeseci mnogo ovisi o državnoj pomoći, odnosno potpori za očuvanje radnih mjesta.

Dosad je kroz tu potporu država isplatila ukupno više od 10,5 milijardi kuna. No hoće li te mjere postojati i u lipnju, trenutačno se ne zna, kao što se ni u prethodnom razdoblju do kraja nekog mjeseca nije znalo hoće li se potpora produljiti i u sljedećem mjesecu. Poduzetnici su na tu neizvjesnost već navikli pa će tako još nekoliko dana čekati za odluku na lipanj jer premijer Andrej Plenković jučer nije jasno rekao hoće li i pod kojim uvjetima potpore za očuvanje radnih mjesta postojati i u lipnju, ističući da Vlada razmatra situaciju.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavca Damir Zorić ističe da bi bilo najgore naglo prekinuti pomoć gospodarstvu kad su u pitanju potpore za očuvanje radnih mjesta, ali i nadoknada fiksnih troškova jer bi to moglo ugroziti sve dobro što je po tom pitanju Vlada dosad napravila.

“Vlada je doista dala znatna sredstva da se očuva zaposlenost, u jednom trenutku pomagala je isplatu plaća za 680 tisuća radnika, zato nam zaposlenost nije pala. Ali da se sutra ukinu sve epidemiološke mjere i svima omogući rad bez ograničenja, brojne tvrtke ne bi mogle poslovati bez pomoći države. To nažalost ne ide preko noći. Da se pandemija potpuno ugasi preko noći i da se ukinu sve epidemiološke mjere, najgore bi bilo sada ukinuti i sve mjere pomoći jer bi se time ugrozilo sve dobro što je Vlada postigla. Neke bi tvrtke morale prestati poslovati, druge bi morale otpuštati radnike”, upozorava Zorić.

Naglašava da bi ukidanje potpora posebice pogodilo manje, obiteljske tvrtke i obrte koje zapošljavaju primjerice tri, četiri ili pet radnika, koje su u najvećem broju slučajeva korisnici potpore za očuvanje radnih mjesta.

“Manje, obiteljske tvrtke teško će se oporaviti ako naglo ostanu bez pomoći države iako su im se ukinula sva ograničenja za rad. Oni su svoje rezerve iscrpili već u prvom udaru korone i bez pomoći države morali bi zatvarati svoje poslovanje. A to onda znači da cijela obitelj ostaje bez posla i bez prihoda, jednom kad se takve tvrtke zatvore, one teško ponovo počinju poslovati”, rekao je Zorić za Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!