Uvođenje eura: Psiholog objasnio zašto je dobro množiti eurske iznose s 10

Vijesti 30. sij 202313:08 2 komentara
Irina Shatilova / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Mitja Ružojčić, profesor psihologije rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u N1 Studiju uživo komentirao je uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. On smatra da se građani još nisu priviknuli na eure. Još uvijek su cijene u trgovinama izražene i u kunama i eurima pa mnogi prvo gledaju u iznose izražene u kunama. Objasnio je i fenomen iluzije novca.

“Iluzija novca čini da kada određujemo cijenu, odnosno vrijednost novca više se fokusiramo na nominalni iznos, koliko novca imam, a ne na to što mogu s tim kupiti. Naše istraživanje pokazalo je da se točno to događa kad uspoređujemo eure i kune – vrednujemo proizvode niže i spremni smo za njih platiti više jer podcjenjujemo stvarnu vrijednost zbog ovih iznosa”, kazao je Ružojčić.

Objasnio je i zašto je prilikom preračunavanja cijena iz eura u kune dobro eurske iznose množiti s 10.

“Množenje s 10 je jednostavno i uzima u obzir činjenicu da su cijene svega porasle pa nas to čini malo racionalnijim u trošenju”, istaknuo je.

Komentirao je i kako je uvođenje eura utjecalo na usporedbu plaća i mirovina u drugim državama.

“Jedna od posljedica uvođenja eura nije da su nama plaće sada manje nego je razlika u plaćama puno vidljivija jer ih je lakše usporediti s onim plaćama i mirovinama s drugim članicama u EU”, rekao je Ružojčić.

Što se tiče četverodnevnog radnog tjedna, navodi da još nema dovoljno istraživanja na tu temu, no sama činjenica da imaju dodatni slobodni dan čini radnike zadovoljnijima.

“Malo bih se ogradio jer nije dovoljno istraženo te ćemo tek u budućnosti vidjeti koje su posljedice četverodnevnog radnog tjedna”, dodao je Ružojčić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare