Italija Hrvatskoj šalje Plave kacige za kulturu, Bugarska 50.000 eura i opremu

Vijesti 08. sij 202113:15 0 komentara
Petrinja
Davori Višnjić/Pixsell

Italija u Hrvatsku šalje Plave kacige za kulturu kako bi spasile umjetničku baštinu pogođenu potresom, dok je Bugarska osigurala po 50.000 eura pomoći zgradama Gornjogradske gimnazije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, priopćila su u petak veleposlanstva tih zemalja. 

Snažan potres jačine 6,2 stupnja pogodio je 29. prosinca središnji dio Hrvatske i izazvao velike štete u Petrinji, Sisku i okolici. Bio je toliko snažan da se osjetio i u susjednim zemljama, a pomoć Hrvatskoj stiže sa svih strana.

Nakon što je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora nakon potresa 29. prosinca, Italija ove nedjelje šalje grupu stručnjaka koja će pomoći u zaštiti umjetničke baštine Petrinje i okolice, priopćilo je talijansko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Plave kacige su radna skupina koju je UNESCO uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a u “kolijevci civilizacije” u Mezopotamiji, od Mosula do Palmire. Prva interventna skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru UNESCO-a i talijanske vlade, navodi se u priopćenju.

Prva misija Plavih kaciga za kulturu u Hrvatskoj trajat će tjedan dana. Nakon prve izvidničke misije u Hrvatsku će doći i drugi kontingent talijanskih Plavih kaciga.  Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu, čija je zgrada zatvorena zbog štete uzrokovane potresom, također je pokrenulo prikupljanje sredstava za pomoć hrvatskim institucijama u obnovi razrušenih područja.

“Suosjećamo jer smo bliski ne samo povijesno, već i zahvaljujući mnogim zajedničkim projektima na Jadranu te i zato što Italija ima svježa sjećanja na seizmičke katastrofe. Svoja iskustva želimo podijeliti s hrvatskim prijateljima”,  rekao je talijanski veleposlanik u Zagrebu Pierfrancesco Sacco.

U posljednjih 50 godina Italiju je pogodilo na desetke potresa, a neki su imali pogubne posljedice: od onog u Furlaniji 1976. godine i Irpinije 1980., pa sve do nedavnih u L’Aquili 2009. i Amatriceu u središnjoj Italiji 2016. godine, dodaju u priopćenju.

Bugarska je preko Mehanizma EU-a za civilnu pomoć Hrvatskoj 1. siječnja poslala 100 radijatora i 500 kreveta za kampiranje od kojih 300 s madracima u vrijednosti 83.660 eura, priopćilo je bugarsko veleposlanstvo.

Tri teretna vozila iz Bugarske dostavila su mineralnu i izvorsku vodu. Prema uputama lokalnog Stožera za civilnu zaštitu po jedno vozilo je istovareno u Glini, Petrinji i Zagrebu, dodaje se u priopćenju.

Bugarska vlada osigurala je početnu novčanu pomoć od 100.000 eura za štetu koju su pretrpjele zgrade Gornjogradske gimnazije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Svakoj zgradi namijenjeno je 50.000 eura. Bugarsko veleposlanstvo ističe da su “u povijesti, ove dvije institucije igrale važnu ulogu u zbližavanju Bugara i Hrvata”.

U 19. i u 20. stoljeću bugarska djeca su pohađala Gornjogradsku gimnaziju, a odlukom Josipa Jurja Strossmayera pet mjesta je u HAZU od njezinog osnivanja bilo rezervirano za Bugare. Tako je Bugarska u Zagrebu imala svoje akademike – Marina Drinova, Ljubomira Miletiča, Stefana Bobčeva, Vasila Zlatarskog i Georgija Zlatarskog, ističu u priopćenju.

Veleposlanstvo je krajem prosinca doniralo i hranu i prehrambene proizvode Hrvatskom Crvenom križu za pomoć stradalima u potresu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!