Milanović odgovorio Plenkoviću: Mi koji nismo pljačkali nemamo novca za opijate

N1

Predsjednik Republike danas je posjetio Križevce, gdje je obišao novu Zvjezdarnicu te posjetio Razvojni centar i tehnološki park Križevci. Sudjelovao je i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Križevaca povodom obilježavanja Dana Križevaca, a u izjavi za medije prvo je komentirao prozivke premijera Andreja Plenkovića, a potom i na prozivke Milorada Dodika zbog njegovog posjeta Derventi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću da se “u kući obješenog ne spominje konopac”, osvrćući se na njegovo spominjanje Dragana Kovačevića i kluba u Slovenskoj u kojoj se, kako je rekao “vucaralo pola Plenkovićeve vlade”.

Milanović koji danas boravi u Križevcima u povodu obilježavanja Dana grada, ponovno je komentirao smjenu šefice Uskokaj Vanje Marušić, ustvrdivši da je “na krajnje pokvaren način proganjana i smijenjena”.

Potom je rekao da je ta tema zaboravljena nakon dva, tri dana, a Plenković “po treći-četvrti put u nekoliko dana, da bi rastjerao tu maglu, hvata se nekakve prčvarnice u Slovenskoj”.

“Komentira slučaj Dragana Kovačevića, mog znanca, a svog prijatelja, kojeg je dva puta postavio na mjesto šefa Janafa, kao da je već osuđen”, kazao je. Smatra da se Plenković zaklinje u presumpciju nevinosti kad to njemu odgovara, “a sve druge gura pod kotače vlaka i autobusa, te drugima dijeli lekcije da su primitivci”.

Milanović je Janaf nazvao privatnom Plenkovićevom prčijom “koji se ničim prozvan javlja da nas je Kovačević strahovito oštetio”, te je potom ustvrdio da Plenkovićevi prijatelji imaju nalog da gaze svakoga.

Obrušio se i na HRT-a koji je “cijeli dan objavljivao priopćenje Janafa”. “Prvo kažu, oglasio se Kovačević, reagirao je na pljuvačnicu Andreja Plenkovića. Čim je izašlo priopćenje Janafa, Kovačevićeve izjave reduciraju na nekoliko rečenica, a Janaf je na cijeloj stranici’, rekao je Milanović.

“U kući obješenog ne spominje se konopac, poručio je Milanović premijeru, dodavši da se u Kovačevićevom klubu u Slovenskoj pola Plenkovićeve vlade vucaralo “plus par sudaca iz HDZ-ove kvote”.

Rekao je da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek “prije proganjala i Dražena Jelenića” zato što je bio član masonske lože, što po njemu svjedoči truleži i “nečemu sumpornom” u sustavu.

“Ako se međusobno oni tako odnose jedni prema drugima i smještaju jedni drugima, a posebno prva, glavna i odgovorna osoba, možete misliti kako sustav funkcionira u provođenju svoje ustavne i zakonske zadaće, a to je progon počinitelja kaznenih djela”, dodao je.

Ustvrdio je i da Plenković Hrvoj-Šipek “mota kao gibanicu oko lakta i podlaktice”.

Premijeru, koji ga je u posljednjem istupu prozvao primitivcem, Milanović je odgovorio da možda nije najkulturniji, “ali među onima koji su kulturniji on (Plenković) sigurno nije”.

Na Plenkovićeve prozivke za šmrkanje rekao je: “Ako misli na opijate, moram ga podsjetiti da su to opijati kojima se koriste HDZ-ovci. To su skupi opijati, mi koji nismo pljačkali nemamo novaca za to.”

“Dodik nije izdržao pritisak”

Dodik je u nedjelju, na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora, kritizirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku kada je ondje uručio odličja 103. brigadi HVO zbog zasluga za borbu za borbu za obranu Bosanske Posavine.

Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS ako će to ponovo činiti.

Milanović kaže da je dva dana ranije telefonski razgovarao s Dodikom i najavio mu i dolazak i povod kojim dolazi u Derventu te da predsjedniku RS-a to nije predstavljao nikakav problem.

Hrvatski je predsjednik napomenuo kako su pripadnici 130. brigade HVO-a iz Dervente, čijih je 650 vojnika poginulo u obrani Bosanske Posavine, mogli biti odlikovani i u Hrvatskoj, ali je u Derventu „išao na Dodikovu riječ“.

„I što sad hoćeš? Pa budi muško, ako cijelo vrijeme glumiš muškarca…“, dodao je.

Milanović kaže da u Derventi nije govorio o tome da je 1992. u sjevernoj Bosni „pobijeno dvije i pol tisuće Hrvata“, već je odao „počast braniteljima koji su se žrtvovali za Hrvatsku i bogami izginuli“.

Milanović je kazao da ga je u jednom selu kod Bosanskog Broda, u koje su zbog njega njega došli veterani HVO-a, nenajavljeno dočekao i gradonačelnik Bosanskog Broda Zoran Vidić iz Dodiku oporbene Srpske demokratske stranke.

Milanović je kazao da mu je Vidić „uvalio umjetničku sliku veličine solarnog panela“, a kasnije se ograđivao od susreta.

Milanović kaže da je s Dodikom nedavno razgovarao i povodom pravoslavnog Uskrsa te da mu ni tada ništa nije spomenuo u vezi posjeta Derventi. No, „Dodik očito nije uspio izdržati pritiske i odoljeti“.

„Ja ga po tome mjerim, ne samo njega nego i sve državnike. Nije uspio izdržati pritisak, a koliko si baždaren na pritisak toliko si i jak“, dodao je.

Milanović smatra da je za Dodika nastao problem jer “on slobodno šeta po Republici Srpskoj i pazi što govori s punim respektom prema državi BiH, ali i prema Republici Srpskoj, a Vučić ne može u Jasenovac“.

„Kako ćeš to objasniti militantnim Srbima, među koje ja Dodika i dalje ne ubrajam“, dodao je Milanović.

Poruka Vučiću

Milanović je kazao i da ne vidi problem da srpski predsjednik, “koji ima bogatu povijest tumaranja po Hrvatskoj i svakakvih priča po Glini” dođe u Jasenovac.

“Ali evo, želite doći gospodine predsjedniče Srbije u Jasenovac, gdje je jučer bio cijeli državni vrh, evo ja ću vam biti domaćin”, rekao je Milanović pa dodao:

“Bilo bi lijepo da posjeti i Ovčaru gdje su puno prije Dervente smaknute stotine ljudi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.