Vrhovni sud jednoglasno donio zaključak o plaćama sudaca, evo što su odlučili

Vijesti 24. tra 202314:22 0 komentara
Vrhovni sud
N1 / Ilustracija

O izmjenama Zakona o plaćama sudaca, kojima Ministarstvo u početku nije uvažilo zahtjeve prvostupanjskih sudaca, očitovala se Opća sjednica Vrhovnog suda. Ministarstvo pravosuđa u međuvremenu je povuklo iz procedure predložene izmjene i dopune zakona.

Opću sjednicu VS-a za ponedjeljak je zakazao predsjednik Vrhovnog suda RH s dnevnim redom rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom Zakona.

Zaključak sjednice prenosimo u cijelosti:

“Na početku rada današnje proširene Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr.sc. Radovan Dobronić obavijestio je proširenu sjednicu da je Ministarstvo pravosuđa i uprave, neposredno prije početka sjednice, povuklo iz procedure Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom Zakona. Time je formalno otpala potreba raspraviti Nacrt prijedloga.

Opća sjednica, međutim, nastavila je raspravljati o potrebi sustavnog uređenja plaća sudaca, kao i trenutno stanje plaća, te je jednoglasno donijela slijedeće zaključke:

1. Sjednica smatra da dostavljeni pa naknadno povučeni Nacrt nije u skladu s potrebom sustavnog uređenja plaća sudaca i da predloženo povećanje plaće za suce prvostupanjskih sudaca nije dovoljno.

2. Podržani su prvostupanjski suci u opravdanom zahtjevu da se kao privremeno rješenje poveća osnovica svih pravosudnih dužnosnika za 20% te da se poveća koeficijent pravosudnih dužnosnika u prvostupanjskim pravosudnim tijelima sa 3,54 na 4,19.

3. Ponovno se ističe potreba sustavnog uređenja plaća sudaca s modelom platnih razreda i s indeksacijom osnovice, kao i nužnost povećanja plaća državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Predsjednik suda izvijestio je kolege o svojim prijedlozima za trajnije osiguranje statusa sudaca obzirom na ustavnopravni položaj sudaca, radi osiguranja njihove ekonomske neovisnosti, dostojanstva, neovisnosti i nepristranosti sudačke dužnosti”, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik VSRH-a sudac Željko Pajalić.

Ministarstvo povuklo izmjene zakona o plaćama

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave je danas povuklo iz procedure izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te će nakon dodatnih konzultacija s članovima Radne skupine u narednom razdoblju predložiti novi Prijedlog.

Idući sastanak Radne skupine održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. godine.

U utorak pak prvostupanjski suci namjeravaju objaviti odluku o svojim daljnjim koracima koji bi mogli uključivati i odluku o bijelom štrajku, prvom u tri desetljeća hrvatske neovisnosti.

Prošloga tjedna državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je da će plaće sudaca prvostupanjskih sudova od 1. kolovoza biti veće za 22 do 24 posto, što znači da će najmanja plaća iznositi oko dvije tisuće eura, dok će svi pravosudni dužnosnici dobiti osam posto veću osnovicu.

Najavio je i da bi predložene zakonske izmjene trebale biti prihvaćene u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, dok je isplata uvećanih plaća trebala krenuti od 1. kolovoza.

Dan kasnije Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da na sastanku radne skupine održanom u srijedu, 19. travnja, nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave i sudaca članova radne skupine. UHS je u priopćenju naveo da su članovi radne skupine iz sudačkih redova potvrdili da su predstavnici ministarstva ustrajali u svom prijedlogu bez prihvaćanja bilo kojeg prijedloga ili sugestije iz redova sudaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!