Ljetovanje u Sloveniji: Jesu li naši susjedi skuplji ili jeftiniji? Postoji jedna bitna razlika

Vijesti 02. kol 202413:01 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Tijekom svakog ljeta imamo prilike čitati i slušati priče o visokim cijenama na našoj obali, no zanimljivo je vidjeti kakva je situacija kod naših susjeda.

N1 Slovenija je usporedila cijene turističkog smještaja u slovenskim i hrvatskim mjestima i ključnim pitanjem – je li Slovenija jeftinija?

Hrvatska je i dalje najpopularnije ljetno odredište za stotine tisuća Slovenaca. Ostvare najviše noćenja u Hrvatskoj, odmah nakon Nijemaca.

Kakve su cijene u Hrvatskoj?

Ušli smo u drugu polovicu ljetne turističke sezone i većina turista već ima plaćena ili barem rezervirana ljetovanja. Ali što čeka one koji su odugovlačili do posljednjeg trenutka i čekali “last minute” ponudu?

Cijene nekih destinacija u Hrvatskoj i Sloveniji provjerene su na tražilici turističkog smještaja Booking. Dakle, koliko će obitelj (dvoje odraslih i dvoje djece) platiti tjedan dana ljetovanja od subote 3. kolovoza do subote 10. kolovoza?

Većina hotela u Poreču već je zauzeta u navedenom razdoblju, najjeftiniji je hotel za 2800 eura, dok će najskuplji četveročlanu obitelj koštati šest tisuća eura. Čak su i apartmani ili kuće za odmor popunjeni, samo je nekoliko pojedinačnih smještajnih kapaciteta slobodno “s greškom” – iznajmljuju samo sobu, neki smještaji imaju loše ocjene, a neki su daleko od plaže.

Apartman za 1100 eura, primjerice, gosti su ocijenili vrlo loše (ocjena samo 4 od 10), a od centra grada udaljen je tri kilometra. Ili obitelj može iznajmiti sobu u gradu za 1100 eura.

Na otoku Pagu više nije moguće pronaći slobodan hotelski smještaj na Bookingu, no na raspolaganju je nešto više apartmana i drugog privatnog smještaja. Četveročlana obitelj će za tjedan dana odmora u apartmanu izdvojiti oko 1000 eura. Imućniji gosti ovdje za primjerice 17 tisuća mogu unajmiti vilu s bazenom, četiri spavaće sobe i tri kupaonice.

Hotelski smještaj u Splitu je skup. Najjeftiniji hotel u gradu četveročlana obitelj platit će 2500 eura, a najskuplji je najam sobe u hotelu koji za tjedan dana stoji čak 25.000 eura. Dostupno je još nekoliko apartmana, ali najjeftiniji stoji oko tisuću i udaljen je dva-tri kilometra od plaže i centra grada.

Je li slovenska obala skupa?

Slovenska obala je na glasu kao skupa destinacija na kojoj najčešće ljetuju gosti iz inozemstva. Je li to istina? I u Portorožu i Piranu većina hotelskih smještaja već je zauzeta. Primjerice, najjeftiniji hotel u Luciji stoji 2100 eura, dok bi četveročlana obitelj za tjedni odmor u drugim hotelima morala izdvojiti 3000 eura ili više.

Većina privatnog smještaja na ovom području očekivano je popunjena, ostalo je još nekoliko slobodnih apartmana – najam najjeftinijeg smještaja stoji nešto manje od tisuću eura. Budite oprezni prilikom iznajmljivanja jer neki smještaji imaju loše ocjene.

Kakva je situacija na kopnu?

Da je Bled slovenski turistički biser govori i dostupnost turističkog smještaja u mjestu. Za odabrane datume nije moguće rezervirati hotel ili neki drugi privatni smještaj u blizini Bledskog jezera. Četveročlana obitelj može unajmiti samo dvije sobe u kilometar udaljenom smještaju, a to plaća 1900 eura.

Nešto više smještaja dostupno je za parove. Vrlo slična slika je i u Kranjskoj Gori, gdje je samo jedan hotel dostupan za 4400 eura. U ponudi su i tri privatna smještaja, a za najjeftiniji obitelj će izdvojiti dobru tisuću.

Cijene su najniže na sjeveroistoku Slovenije. Četveročlana obitelj tjedni će odmor u hotelu u Moravskim Toplicama platiti od 750 eura. Najam apartmana jeftiniji je još 150 eura. No i u Prekmurju je raspon cijena velik, za tjedan dana boravka u boljem hotelu obitelj će iskeširati gotovo tri tisuće.

U Podzemlju i okolnim mjestima uz rijeku Kolpu, koja su popularna posebno među kampistima, velika većina smještajnih kapaciteta već je zauzeta, samo nekoliko pojedinačnih apartmana je slobodno.

Bitna razlika

Za odgovor treba naglasiti da se radi o “last minute” ponudi, pa je većina smještaja već zauzeta ili su cijene najma visoke. Drugim riječima, da se obitelj ranije odlučila za godišnji odmor, imali bi više mogućnosti izbora, a cijene bi bile niže. Također je moguće da svi ponuđači ne oglašavaju sve svoje smještajne kapacitete na platformi Booking ili da na svojim web stranicama ili po dolasku u mjesto smještaja imaju slobodne sobe ili apartmane za iznajmljivanje.

Usporedba između Hrvatske i Slovenije pokazuje da su cijene u svim navedenim turističkim mjestima visoke, budući da smo na vrhuncu turističke sezone, a većina smještajnih kapaciteta već je popunjena. No, u usporedbi između slovenskih i hrvatskih turističkih mjesta uočava se bitna razlika – na hrvatskoj obali još uvijek možemo pronaći nešto smještaja, ali u nekim slovenskim turističkim mjestima oni su već zauzeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!