Kako je protekao prvi dan s eurom? “A ima još nešto kuna ispod štramaca”

Vijesti 01. sij 202320:25 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Doček u Hrvatskoj je za pamćenje jer nismo samo ušli u novu godinu već i u eurozonu te Schengen. Manje od deset godina od ulaska u EU, kao dvadeseta zemlja uveli smo euro kojim plaća oko 340 milijuna Europljana te ukinuli granice na području u kojem živi nas sada više od 420 milijuna. Tko je podigao prve eure u Hrvatskoj i kako je protekao prvi dan s novom valutom, istražila je Nikolina Matošević.

Prve eure iz bankomata u Hrvatskoj, nešto više od pola sata nakon ponoći, u rukama su držali ministar financija i guverner HNB-a.

Upitani na što će potrošiti svoje prve eure, guverner Boris Vujčić spremno je kazao “Pa na piće, 1. 1. je.”

Iste planove imao je ministar Marko Primorac.

“Ja ću svoju suprugu odvesti na piće, čeka me tu iza ugla pa ćemo proslaviti novu godinu”, rekao je Primorac.

Euro se od sinoć slavi i projekcijom na zgradi HNB-a koja će biti njegov dom u Hrvatskoj.

“To za Hrvatsku znači puno. Bit ćemo otporniji prema krizama, bit ćemo poželjnija investicijska destinacija, troškovi će biti manji…”, poručio je u novogodišnjoj noći guverner Vujčić.

Građani su već u prvim satima pohrlili na bankomate po prve eure. I dok su jedni imali sreće jer su im kartice profunkcionirale prije, drugi su morali čekati jutarnje sate.

“Trenutno je 1:15 i nisam uspio dići novce s bankomata jer moja kartica još ne radi”, rekao nam je Luka kojeg smo zatekli na jednom od zagrebačkih bankomata.

A iz sata u sat Nove godine – sve više ih je bilo u pogonu. Do 15. siječnja aktivno će biti svih 4000 bankomata. No, prvih nekoliko mjeseci, koliko god novca tražili, izbacivat će isključivo novčanice od 10 i 20 eura.

I nakon što je dan osvanuo, neki su s bankomatima imali više sreće, a neki manje.

“Podignuo sam 10 eura. Popil bum si kavu, pojel bum si neki kolač i možda si popijem i pivu, bit će dovoljno za to troje, previše, još mi bude i ostalo”, kazao nam je jedan od sugovornika.

“Probao sam, ali nisam uspio”, kazao nam je drugi.

“Potrošit ću na plaćanje računa”, dodaje još jedan građanin kojeg smo sreli u Zagrebu.

U Rijeci smo razgovarali sa Slovencima koji su u Hrvatskoj proslavili Novu godinu.

“Poslije Nove godine smo plaćali i dobili kune natrag pa smo još u điru, imamo kune i trošimo kune”, kazali su nam.

Ima li više kuna upitali smo i jednog Riječanina koji nam je šaljivo kazao: “A ima nešto ispod štramaca.”

U riječkom kafiću koji smo posjetili, novčanike su prebacili na euro pa zbog plaćanja u kunama vraćanje ostataka više nije rutina kao što je bilo do jučer.

“Oni su nama davali u kunama. Bankomati nisu radili, ni POS-ovi, ni kartice se nisu primale, mi smo se osigurali velikom količinom eura da možemo podnijet takav opseg mijenjanja valuta”, kazala nam je Tamara Ziman, voditeljica kafića u Rijeci,.

Velik je to izazov za sve koji svakodnevno rade na blagajnama. Jedna od njih je i prodavačica fritula u Zagrebu koja nam je kazala:

“Malo je zeznuto, ljudi čekaju cente pa dok mi to izračunamo sve, ispada da pola blagajne vraćamo. Nadamo se da će biti brže kad se priviknemo jer ovako će biti velikih gužvi. S obzirom na to da smo tek počeli raditi, okej je, vraćamo u eurima za sada.”

Trgovci vam ostatak mogu vratiti i kunama ako im ponestane eura. Osim ponekog kafića i blagdanskih štandova na Novu godinu, više-manje sve je bilo zatvoreno. Rade naravno – benzinske crpke.

Ina je svoje benzinske otvorila pola sata nakon ponoći i, kažu, tranzicija je prošla uspješno. A ako im želite olakšati posao, svoje kune možete prebaciti u eure u Fini, banci i Hrvatskoj pošti.

“1116 poštanskih ureda u više od 800 naselja radi od sutra. Moći će u svima zamijeniti kune za eure. Da biste zamijenili bez najave, možete donijeti maksimalno 750 kuna. Za ostalo se trebate najaviti i dobiti termin. Moguće je maksimalno bez naknade zamijeniti do 100 kovanica i sto novčanica kuna”, kazali su za N1 iz Hrvatske pošte.

Kasnije ćete to moći i u HNB-u , za novčanice neograničeno, a za kovanice samo još dvije godine.

I tako će, malo po malo kuna biti sve manje u džepovima. A za četrnaest dana – euro će biti i jedina službena valuta kojom ćemo plaćati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!