Što nam donosi eurozona? “Sigurnost, stabilnost i niz drugih prednosti…”

Vijesti 01. sij 202311:21 1 komentar
Image by Willfried Wende from Pixabay

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i politički analitičar Domagoj Juričić komentirali su u Točki na tjedan ulazak Hrvatske u eurozonu i schengen, a osvrnuli su se i na događaje koji su obilježili 2022. godinu.

Ministrica smatra kako će se Hrvati novoj valuti prilagoditi lakše nego neki drugi narodi jer smo već i ranije bili visoko eurizirana država. “Naši građani su dugo već štedjeli u eurima, to je navika iz vremena njemačkih maraka. Kao građani smo dobro pripremljeni i tranzicija neće biti posebno teška. Kao i na sve, trebat ćemo se priviknuti. Koristi za naše društvo i ekonomiju su brojne i taj mali trud sigurno vrijedi”, kaže Obuljen Koržinek.

Juričić kaže kako sasvim mirno čeka prijelaz ne euro te da ne očekuje nikakve probleme u procesu.

Euro nam donosi dodatnu sigurnost, smatra Juričić. “Psihološki smo se pomaknuli s periferije u sam centar EU-a. To je važno za državu poput naše, da održi stabilnost i bude sigurna destinacija za poticanja ulagača”, govori dodajući kako nije potrebno govoriti o benefitima u turizmu. “Niz je prednosti koje će svi osjetiti”, kaže on.

Govoreći o bojazni od rasta cijena zbog uvođenja eura, ministrica Obuljen Koržinek kaže kako se dugo govorilo i pripremalo na to te da su donijete odluke i mehanizmi koji bi spriječili da građani budu oštećeni u procesu.

“Sigurno će se tu i tamo dogoditi zaokruživanje na više, ali sigurna sam da su građani jako svjesni te situacije i da će znati reagirati. Sve se ovo događa u vremenu velike nesigurnosti i neizvjesnosti, zbog covid-krize, ali posebno zbog ruske agresije na Ukrajinu… Mi smo u Hrvatskoj reagirali da smo vrlo robusnom, velikom, značajnom investicijom države, gotovo 27 milijardi kroz 2022., pomogli da se zauzdaju jednim dijelom cijene energenata i da se pomogne najugroženijim građanima. Ono što je sigurno, kad pogledamo kako je EU reagirao u vremenu covid-krize, i to nam daje sigurnost, da sada, kad smo dio te najuže integracije, da ćemo svaku buduću krizu prebroditi lakše”, govori ministrica. Dodaje i da ćemo sigurno biti manje izloženi i da je to za malu ekonomiju poput hrvatske iznimno važno.

I Juričić se slaže s ministricom. On kaže da će oni koji su pohlepni uvijek biti kažnjeni jer građani vide tko ih vara.

Schengen i eurozona

Ministrica kaže kako prometni stručnjaci smatraju da će se gužve s granica sada pomaknuti na naplatne kućice, ali da gužve znači velik broj turista i da su uobičajene u svim turističkim državama.

“Mislim da bismo se trebali vratiti malo unatrag. Govorimo o dva procesa koji su nam se dogodili u istom trenutku, a zapravo su radikalno različiti. Eurozona za naše građane znači makroekonomsku stabilnost, smanjivanje deficita, rast plaća i mirovina…”, kaže ministrica koja smatra i da kriza koja trese Europu nikako nije trebala odgoditi ulazak Hrvatske u eurozonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare