Kristina Kovačević: Dječji doplatak treba biti minimalno 100 eura po djetetu

Vijesti 14. sij 202311:27 0 komentara
N1

Građanska inicijativa ZA djecu pokrenula je peticiju kojom traži povećanje dječjeg doplatak za minimalno 50 eura za svako dijete ili kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete, bez obzira na primanja u obitelji.

Gospođa Kristina Kovačević, blogerica i inicijatorica peticije o dječjem doplatku za svu djecu kaže kako ona, za četvero djece, prima 1800 kuna dječjeg doplatka. Kaže kako je to zapravo mizeran iznos obzirom na porast cijena energenata, režija, potrepština za djecu.

“Kad krene školska godina za 2000 tisuća kuna ne možete platiti ni osnovne stvari poput tenisica”, kaže Kovačević.

Neki primaju dječji doplatak do 299 kuna, a Kovačević kaže kako je taj iznos sramotan s obzirom na to da neke europske države daju do 250 eura mjesečno.

“S 200 kuna ne možete u trgovini ni jednu vrećicu napuniti osnovnih namirnica za ručak. S obzirom na to da smo europska zemlja, želimo da i mi budemo kao druge europske zemlje i da se dječji doplatak prestane gledati kao socijalna naknada. To bi trebalo biti pravo svakog djeteta u Hrvatskoj bez obzira na cenzus i želja nam je da dječji doplatak bude minimalno 100 eura po djetetu”, rekla nam je Kovačević.

“Hrvatska ukida sve olakšice za djecu”

Rekla je i da kad se skupi 100 tisuća potpisa da se nadaju da će vladajući shvatiti ovu situaciju ozbiljno i da će dići dječji doplatak i omogućiti da bude moguć svima bez obzira koliko djece ili kakva primanja roditelji imaju.

“Uvelike bi značilo svima da se dječji doplatak u Hrvatskoj poveća”, kaže Kovačević. Kaže kako se mnogi iseljavaju vani zbog većih prava za djecu što se tiče vrtića i škola. “Druge zemlje su prema djeci pristupačnije i ulažu mlade i budućnost, za razliku od Hrvatske koja ukida sve olakšice za djecu”, smatra Kovačević.

A na pitanje koliko je to ostvarivo i hoće li vladajući poslušati prijedlog Kovačević kaže kako se nada da će nakon inicijative vladajući ovu temu uzeti jako ozbiljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJ JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!