Marijana Ivanov: Stvaraju se uvjeti za razvoj recesije

Ekonomija 15. ruj 202216:30 0 komentara
N1

Ekonomistica i profesorica na Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov gostovala je u N1 Studiju uživo i komentirala Vladine mjere za pomoć građanima.

“Još sam do prije koji mjesec bila sigurna da do recesije neće doći, ali kada su krenule mjere štednje energije zbog inflacije i razaranja kupovne moći, u takvom okruženju stvaraju se uvjeti za razvoj recesije. BDP je brojka koja je pod utjecajem puno faktora. Recesijsko kretanje će se sigurno dogoditi, ali sama štednja energije još je jedan dodatni razlog za dolazak recesije”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, s jedne strane imamo visoku cijenu energenata, a s druge strane smanjenje potrošnje. “U tom slučaju efekt može biti recesijski. Za kolovoz bi stopa inflacije i dalje trebala biti u rastućem smjeru. Ipak, kako idemo ka kraju godine, stope inflacije trebale bi se sniziti. Potrošnja se smanjuje i ljudi odgađaju nabavku. Imamo višak robe, pa je logično da će proizvođači pristati na niže cijene.

“Ne očekujem puno od ECB-ovih napora da se snizi inflacija. Međutim, kada Europska centralna banka povisi kamatne stope, to već u ušima javnosti zvuči kao nešto čime se nastoji smanjiti inflacija. To znači da sklapanjem novih ugovora o isporuci neke robe, nećemo dodatna očekivanja uključivati u cijenu koju tražimo”, rekla je.

“Najgori val inflacije je prošao”

Kaže da je najgori val inflacije prošao. “Nije se to dogodilo zbog pregrijavanja ekonomije, već zbog političkih tenzija. Imamo i ekonomski rat između Europe i Rusije, te nije poznato koji će se faktori rizika dogoditi. Sve te aktivnosti idu ka tome da se otvara prostor za razvoj recesije”, rekla je.

“Potrošnja građana je najveća stavka formiranja BDP-a. Kada država odustane od investicija, tada je recesije uistinu moguća. HNB za sada ne vidi potrebu da se išta mijenja po pitanju kamatnih stopa. To je malo atipično, ali ulazimo u eurozonu i otvaramo likvidnost bankama. Rast kamatnih stopa u Europi može imati recesijsko djelovanje ako se odobrava manje kredita”, rekla je.

Kako navodi, problem je i u potražnje za kreditima. “Cijene nisu transparente, a nije niti poznato kako će se kretati za koji mjesec. Tada potrošači odustaju od kredita i ekonomija se prestaje vrtjeti. Nama treba ekonomija koja se konstantno kreće”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!