Maršavelski: “Ova presuda VUS-a ne obvezuje nijednog drugog suca”

Vijesti 05. velj 202117:42 > 20:21 0 komentara
Aleksandar Maršavelski
Foto: N1

Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o ulozi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a osvrnuo se i na posljednju odluku Visokog upravnog suda. Podsjetimo, Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva koje je 2017. kaznilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer mu je odvjetnik uplatio jamčevinu za izlazak iz zatvora te jer je donacije građana primio i nakon predsjedničkih izbora 2009.

Mediji navode da će odluka Visokog upravnog suda za posljedicu imati dramatičan utjecaj na ovlasti Povjerenstva, ali i ukidanje još nekih ranije donesenih odluka, među ostalim i protiv bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u aferi konzultantica nakon koje je dao ostavku, ali i Martine Dalić, Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića.

VEZANE VIJESTI

“Ova odluka je problematična, trebalo je sazvati sjednicu odjela kako bi se usuglasila stajališta pojedinih sudaca Visokog upravnog suda. Prvu pomutnju je donio Ustavni sud u predmetu Karamarka gdje je Ustavni sud otvorio brojna pitanja oko tumačenja zakona o sprječavanju sukoba interesa, konkretno primjene članka 5. – postoji li pravna osnova da se utvrdi kršenje zakona, a da se pri tome ne izreknu određene sankcije”, kazao je Maršavelski i dodao:

“Sigurno postoje neke tenzije na Visokom upravnom sudu koje otkriva i sutkinja Juričić. Jedini izlaz iz ove situacije je sjednica, ne može se držati status quo u nedogled. To je dobro jer će se konačno sučeliti različiti stavovi i argumenti kako se u budućnosti ne bi ovakve stvari događale.”

Maršavelski je istaknuo da ova presuda Visokog upravnog suda ne obvezuje nijednog drugog suca.

Važna uloga Povjerenstva

Maršavelski smatra da hrvatsko društvo i država nisu ušli u normalizaciju korupcije nego da se kroz određeni vremenski tijek vidi napredak po tom pitanju.

“Ne bih rekao da smo ušli u fazu normalizacije korupcije, napredovali smo. Devedesetih godina smo imali praktički nedodirljive političke funkcionere, u 2000-im su ministri padali samo ako premijer padne. Sada imamo situaciju gdje su ministri prošle vlade padali kao kruške, iako nisi u potpunosti izašli iz politike, zadržali su se na nekim funkcijama. To ukazuje da je važno pričati o ovim problemima i važna je uloga Povjerenstva kako bi se izvršio medijski pritisak da bi se ljudi koji su na poziciji moći, a uhvaćeni su u nekom sukobu interesa, maknuli s tih pozicija moći”, kazao je Maršavelski.

Smatra da nakon toga treba reagirati i stranka: “U idućoj fazi bi trebali biti izbačeni iz stranke i odstranjeni iz politike.”

Dodao je da Povjerenstvo može izricati i novčane kazne, ali da to političare ne smeta i plaćaju ih.

“Ono što ih najviše boli je negativni publicitet. Zbog negativnog publiciteta oni gube popularnost, gube šanse na idućim izborima i važno je da se utvrdi sukob interesa, to je važnije od bilo kakve sankcije”, rekao je Maršavelski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!