Ministarstvo poljoprivrede predlaže uključivanje ribe u školsku prehranu

Vijesti 22. stu 202117:36 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se kroz novi Program za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine financira uključivanje domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz tog ministarstva.

Cilj tog prijedloga je poticanje i povećanje konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod djece, navode iz Ministarstva.

“Cilj je da se ti proizvodi u budućnosti što više koriste u prehrani djece i postanu značajan dio njihovih zdravih obroka te da se promoviraju i potiču lokalni proizvođači i konzumacija domaćih proizvoda. Osim promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, potpora tim aktivnostima ima za cilj i dodatno ojačati hrvatski sektor ribarstva i akvakulture, prvenstveno tržište proizvoda ribarstva i akvakulture”, ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva napominju i da će to, uz unaprjeđenje uvjeta za stavljanje na tržište, poboljšanje distribucije domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture i davanje prednosti lokalnim proizvođačima, doprinijeti i očuvanju radnih mjesta, a na taj način i razvoju hrvatskog ribarstva i akvakulture.

Kako dalje navode, velika potreba i važnost za podupiranjem takvih aktivnosti proizašli su iz brojnih analiza i konzultacija koje je Ministarstvo poljoprivrede provodilo proteklih nekoliko godina, ali i dobra praksa koja se već provodi na razini lokalnih zajednica putem Lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG-ova).

S obzirom da se još uvijek radi o prijedlogu mjere potpore kroz novi Program, daljnje aktivnosti i uključivanje relevantnih dionika predviđeno je u idućem razdoblju, nakon odobrenja Programa od strane Europske komisije, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!