Moramo li promijeniti trendove u turizmu? “Nijemci kažu da smo skupi”

Vijesti 14. ožu 202306:49 1 komentar
Goran Kovacic/PIXSELL

Na Kvarneru je trenutno oko tri i pol tisuće gostiju, to je vrlo dobar broj za ovo doba godine. Najave su dobre za proljeće i ljeto i u Istri. No, sve više je upozorenja da moramo promijeniti trendove našeg turizma. Napučenost je sve veća, nekretninski biznis cvjeta, a cijene i smještaja i usluge rastu. I to neće tek tako stati...

Zima je pri kraju. Nijemci i Austrijanci ipak se griju. Opatija nikad nije prazna.

“Veseli, evo, da smo u samo prva dva mjeseca ostvarili čak 40 posto više noćenja nego one rekordne 2019. Ali to je jedan trend gdje, evo, desetak godina, iz godine u godinu povećavamo broj dolazaka van glavne sezone”, rekla nam je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarner.

A ljeto? Misle li oni gore, recimo u Zagrebu, na more ove godine? Ne svi i ne pod istim uvjetima.

“Uopće se ne brinem. Zašto? Zato jer je to jednom godišnje. Pa ako treba potrošiti malo više, možemo potrošiti malo više.”

“Ne idemo u restorane i kafiće, doma kuhamo. Štedimo i na odmoru, ne može se drugačije.”

“Pa imam svoju kuću, tako da jeo tu ili negdje drugdje, isti vrag. Bio euro ili bila kuna koliko imaš toliko trošiš.”

Hoteli su pripremili aranžmane i pakete. Bit će bogati i skuplji.

“S obzirom na ulazne troškove, naravno da je situacija vrlo neizvjesna na cijelom tržištu. Mi se tu trudimo zaista biti fleksibilni, ali i radimo u skladu sa stopom inflacije na cijeloj politici cijena. U skladu sa stopom inflacije vjerojatno će doći do povećanja cijena, ali, naravno, mi se tu trudimo biti fleksibilni”, kaže nam glasnogovornik hotelske grupacije Ivan Sarajlić.

Još se sliježu dojmovi s najveće turističke burze u Berlinu. Dragi smo Nijemcima, svjedok je i Nedo Pinezić, ali moramo se zabrinuti.

“Sad već ozbiljno konkuriraju neke druge zemlje u susjedstvu kao što je Crna Gora koja se bori za zapadne turiste nakon što je izgubila i ruske i ukrajinske turiste, a isto tako tu je i Albanija s predivnom obalom koja je vrlo konkuretna i po kvaliteti i po cijeni. Nijemci kažu da smo skupi”, ističe turistički konzultant Nedo Pinezić.

I skupi i prenapučeni, upozorava istarski župan.

“Ja mislim da smo, kad govorimo o kvantiteti, taj neki maksimum dosegnuli. Dakle, Istra ima 468.000 registriranih kreveta. Ako nas tamo živi 200.000 i još uzmemo onaj dio koji nije registriran, pitanje do kojeg broja možemo ići. Je li Istra u tom smislu premašila limit? Ja mislim da smo dosegnuli limit”, rekao je Boris Miletić.

Ne bojte se, nismo se još zatrpali. Ima još mjesta za ručnik, eventualno dva…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare