Peović objasnila zašto nije za ukidanje članarine u HGK-u

Vijesti 01. velj 202108:06 > 08:15 9 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Čelnica Radničke fronte Katarina Peović na svom je profilu na Facebooku objavila status u kojemu je objasnila zašto je Radnička fronta u petak napustila sabornicu te zašto bi bili suzdržani da se glasalo o ukidanju članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Odlučila sam napustiti s oporbom Sabornicu danas, no Most nekorektno stvara dojam “ujedinjene oporbe”. Niti sam sudjelovala na sastancima oporbe (kao niti drugi zastupnici bez kluba), niti podržavam njihov prijedlog, iako neki zastupnici u javnosti izlaze s izjavama da je oporba ujedinjena.

Pomogla sam oporbi srušiti kvorum jer vjerujem da je u bojkotu bilo i ljutnje oko niza drugih stvari. No bojkot glasanja nipošto ne znači da je oporba ujedinjena, kako to neki prikazuju, niti da će svi glasati kako bi Most htio. Radnička fronta bi danas, da je došlo do glasanja, glasala suzdržano o njihovom prijedlogu o ukidanju članarina u HGK.

Cilj ovog prijedloga (navodno poboljšanje HGK, a onda i uvjeta poslovanja za sve poduzetnike, povećavanje ukupne privredne djelatnosti), ima veze s prijedlogom (ukidanjem obavezne članarine) – koliko i indijanski ples s pojavom kiše. Kako poboljšati instituciju koja se financira od članarina tako da ćete ukinuti članarine – nikako. Kako ćete poboljšati produktivnost, konkurentnost domaće privrede tako da ukidate institucije koje bi se trebale time baviti – nikako.

Pri tome, oni koji pokreću ovaj prijedlog i oni protiv kojih je on usmjeren imaju jednak set vrijednosti i pravila: smanjivanje upliva države u ekonomiji, povećavanje udjela privatnog sektora, dodatno fleksibiliziranje tržišta rada, uvođenje tržišnih principa u poslovanja javne uprave. HGK zagovara brutalnu fleksibilizaciju rada u zemlji koja ima jednu od najnižih zaposlenosti u Evropi, gdje radnici rade za 37% plaće zapadno-evropskog radnika, više sati u prosjeku od EU radnika.

No, ovaj prijedlog služi kao igrokaz kojim poduzetnici žele u javnosti stvoriti dodatni pritisak za ono što država već godinama sprovodi. Rezultati su negativni.

Naša privreda neće postati konkurentnija, produktivnija, neće lakše doći do kohezije tako da ukinemo članarinu HGK, već tako da korjenito promijenimo ekonomske politike pri čemu bi i institucija HGK mogla biti korisna i to tako da potiče i podržava razvoj domaće privrede i stvara institucionalni okvir za provođenje zelenih industrijskih politika. To bi u ostalom trebala biti privredno-radnička komora, odnosno institucija koja pomaže, organizira i koordinira društvenu proizvodnju koja ide u prilog najširim slojevima, potiče proizvodnju za potrebe, a ne da stvara uvjete za bogaćenje bogate manjine.

Stoga ako govorimo o razvojnim strategijama – Mostov prijedlog je isprazni desni populizam”, napisala je Peović, na što je dobila niz komentara svojih pratitelja.

“Zašto to radite?”

“Sad kad je napokon došao na red trenutak da se golemoj birokraciji koja ne daje nikakvu uslugu za koju je plaćamo i samo nam komplicira život da je se postepeno počnemo rješavati, vi se tome opirete. Zašto to radite?”, upitao ju je jedan.

“Jer tih “42 kune” neće završiti gdje treba nego u džepovima privatnika, a pritom će se nastaviti dominantni neoliberalni narativ prema kojem je rješenje svih problema manja država, manja davanja, lakše poslovanje privatnika. Nas zanimaju problemi radnika, a privatnici neka se glođu među sobom kako znaju, bili oni za HGK ili Bujasa, nama su isti”, odgovorila je Peović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare