Koliko zarađuju ministri u zemljama regije?

Regija 09. tra 202307:09 2 komentara
N1

Prosječna mjesečna bruto plaća u Hrvatskoj u siječnju je bila 1.499 eura. Gledamo li neto iznos, riječ je 1.094 eura. U usporedbi s BiH i Srbijom, ne zvuči baš malo. U Bosni i Hercegovini je prosječna neto plaća za siječanj, prema podacima tamošnje Agencije za stitistiku iznosila 1.209 konvertibilnih maraka ili oko 618 eura. U Srbiji je prosječna neto plaća u siječnju bila 82.769, što iznosi oko 706 eura, podaci s Republičkog zavoda za statistiku. Nešto više zarađivali su Slovenci čija je prosječna neto plaća u siječnju bila 1.399 eura, stoji na stranicama Statističkog ureda Republike Slovenije.

A koliko zarađuju dužnosnici u zemljama regije?

U usporedbi s onima u zapadnim razvijenim zemljama – iznosi i nisu baš visoki. Ali, u usporedbi s prosječnom plaćom u zemljama u kojima obavljaju dužnost, nisu baš ni mali.

Plaće premijera i ministara

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob zarađuje 3.972 eura mjesečno, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković 2.196 eura, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto 2.813 eura, a premijerka Republike Srbije Ana Brnabić 1.236 eura.

Prosječna plaća ministara u Hrvatskoj 2.970 eura, u Srbiji 1.059 eura, u Bosni i Hercegovini 2.608 eura, a u Sloveniji 3.445 eura.

N1

Podjela nadležnosti među ministarstvima se razlikuje od države do države, ali nekoliko resora postoji u sve četiri zemlje. To su ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo financija, ministarstvo pravosuđa i ministarstvo obrane.

Davor Božinović potpredsjednik je Vlade i ministar unutarnjih poslova u Hrvatskoj. Mjesečno zarađuje nešto više od 2.800 eura neto. Njegov kolega i šef srpskog ministarstva unutrašnjih poslova Bratislav Gašić zarađuje 2.294 eura mjesečno. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić svaki mjesec dobije 2.608 eura. Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar na dužnost je stupio tek 21. veljače ove godine pa podataka o njegovim primanjima još uvijek nema u cijelosti. Ali, njegova prethodnica Tatjana Bobnar kao resorna ministrica zarađivala je oko 3.460 eura mjesečno. Poklukar je za nekoliko dana obavljanja ministarske dužnosti u veljači dobio oko 1.800 eura.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman mjesečno u blagajnu spremi 2.590 eura neto. Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ima plaću od 1.188 eura. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković mjesečno zarađuje, kao i ostale njegove kolege u Vijeću ministara, 2.608 eura. Slovenska potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Tanja Fajon ima plaću nešto veću od 3,440 eura.

N1

Plaća hrvatskog ministra  financija Marka Primorca je 2.466 eura mjesečno. Srpski ministar financija Siniša Mali zarađuje oko 880 eura mjesečno. Plaća bh . ministra financija Zorana Tegeltije je 2.608 eura. Najveći plaću među šefovima državnih riznica u regiji ima Slovenac Klemen Boštjančić koji mjesečno dobije 3.437 eura.

Ministar obrane Mario Banožić zarađuje 2.740 eura mjesečno. Plaća bh. ministra obrane Zukana Heleza je 2.608 eura. Slovenac Marjan Šarec na čelu ministarstva obrane zarađuje 3.517 eura, a srpski potpredsjednik Vlade i ministar obrane Miloš Vučević 1.060 eura.

Plaća hrvatskog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice je, prema podatku iz njegove imovineske kartice nešto veća od 18.000 kuna. Preračunato u eure, što ministar zasad nije napravio, nešto sitno više od 2.400 eura. Srpska ministrica pravde Maja Popović mjesečno prima 1.080 eura, a bh. ministar pravde Davor Bunoza 2.608 eura. Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosuđe u slovenskoj vladi mjesečno zaradi oko 3.390 eura.

Najveće ministarske plaće

Najveću plaću među hrvatskim ministrima ima ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. U imovinskoj kartici navedeno je da prima neto 3.059,66 eura mjesečno.

N1

Što se tiče srpskih ministara, uvjerljivo najveću plaću ima Bratislav Gašić, ministar unutarnjih poslova, koji mjesečno prima 2.294 eura.

Svi članovi Vijeća ministara BiH, s izuzetkom predsjedavajuće, Borjane Krišto koja prima 200-injak eura više, imaju istu plaću – 2.608 eura.

Najveću plaću među slovenskim ministrima ima Aleksander Jevšek, ministar za koheziju i regionalni razvoj, koji svaki mjesec zaradi više od 3.700 eura.

Najmanje ministarske plaće

Prema podacima iz imovnskih kartica, u Hrvatskoj vladi najmanju plaću dobiva ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, 2.353,71 eura.

U Srbiji čak tri ministrice ne primaju plaću za obavljanje ministarske dužnosti. Riječ je o ministrici zdravlja Danici Grujičić, ministrici za brigu o obitelji Dariji Kisić i ministrici znanosti Jeleni Begović.

Ipak, daleko od toga da su bez prihoda. Grujičić, prema podacima sa stranice Agencije za sprečavanje korupcije prima 1.336 eura od Kliničkog centra Srbije, 927 eura od Medicinskog fakulteta i 595 eura za rad u Sudsko medicinskom odboru. Kisić pak mjesečno dobiva 255 eura od Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, 1.251 euro od Medicinskog fakulteta u Beogradu i još 315 eura za znanstveni rad na potonjem. Begović prima 1.090 eura od Instituta za molekularnu genetiku.

Što se tiče ministara koji primaju plaću za obavljanje dužnosti, najmanje, zanimljivo, dobiva ministar financija i potpredsjednik Vlade Siniša Mali, 878 eura. Ipak, tu je i 366 eura za članstvo u Upravanom odboru Fonda za razvoj.

N1

U Vijeću ministara BiH, spomenuli smo već, svi ministri plaćeni su jednako, a izuzetak je tek predsjedavajuća Krišto s nešto većom plaćom.

Najmanju plaću u slovenskoj vladi, oko 3.200 eura, ima Simon Maljevac, ministar za solidarnu budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare