Pravobraniteljica o porastu femicida: Blage kazne vode do brutalizacije nasilja

Vijesti 05. ruj 202222:26 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Sustav koji prevenciju odrađuje jedino putem prekršajnih sankcija kroz pravosuđe, bez stručnih i dugotrajnih mjera prevencije i resocijalizacije počinitelja gura policiju i pravosuđe u neadekvatan preventivni rad, uzrokuje vrlo blage kazne i u konačnici konstantan rast kaznenih slučajeva stvarajući animozitet prema žrtvama. Nakon ubojstva žene u Novskoj, i sličnog pokušaja u Gospiću, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je na to da su postojeće mjere opreza nedostatne za žrtve obiteljskog nasilja i zatražila strožu politiku kažnjavanja počinitelja.

U razgovoru za Novi list, pravobraniteljica poziva na razvoj učinkovitog sustava koji bi spriječio obiteljsko nasilje i ovakve tragične ishode, jer on danas ne postoji.

“Put k uspješnom suzbijanju rodno utemeljenog nasilja i femicida prvenstveno je obrazovanju i edukaciji, zatim razvijanju kvalitetnih preventivnih programa uz analizu stvarnih uzroka nasilja u društvu, ulaganje u dugotrajnu i stvarnu resocijalizaciju svih počinitelja te, u konačnici, dosljednu primjenu nulte tolerancije na rodno utemeljeno nasilje za koju se naša država opredijelila, a to znači kažnjavanje svih počinitelja u okvirima zakonskih maksimuma, a ne uvjetno i u okvirima zakonskih minimuma, kakva je u stvari praksa u Hrvatskoj”, kaže Ljubičić.

VEZANA VIJEST

Podaci ureda pravobraniteljice govore da se obiteljsko nasilje u sedam godina utrostručilo. Lani je počinjeno više od 6.000 kaznenih djela, a 79 posto žrtava su žene. Ove godine zabilježeno je već 11 femicida. Što to govori o našem društvu?

“Višegodišnji trend smanjenja broja prijavljenih počinitelja i broja žrtava obiteljskog nasilja u području prekršajno-pravne zaštite, uz višegodišnji i kontinuirani porast slučajeva u području kazneno-pravne zaštite, upućuje na zaključak da naš sustav borbe protiv nasilja prema ženama i u obitelji dugoročno zapravo odvraća žrtve nasilja od prijavljivanja lakših oblika nasilja dok situacija ne eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva. A onda je nasilje više nemoguće trpjeti ili kriti jer su posljedice najčešće tragične. Ovakav prekršajno-pravni sustav ne ispunjava zapravo svoju preventivnu prirodu i ne nudi učinkovit i brz odgovor na nasilje, već ga brutalizira i seli iz sfere prekršajnog u sferu kaznenog zakonodavstva. Navedeni fenomen posljedica je, između ostalog, nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja izvan pravosudnog sustava i nedovoljnog ulaganja u programe dugotrajne i kvalitetne resocijalizacije počinitelja, kao i činjenice da se prevenciju svelo na skoro isključivo novčano ili uvjetno kažnjavanje obiteljskih nasilnika”, objašnjava Ljubičić.

Cijeli intervju s pravobraniteljicom pročitajte u Novom listu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!