Slučaj djevojčice Madine: U Hrvatskoj ne postoji koncept političke odgovornosti

N1 Komentar 06. tra 202208:48 > 10:53 1 komentar
N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Elvira Mešanovića.

Europski sud za ljudska prava odbio je zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja djevojčice Madine Hussini za nezakonito protjerivanje, što je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice.

Dobro je pitanje kako će Hrvatska provesti tu presudu. S jedne strane imamo presudu, a s druge ne postoje sankcije za odgovorne. Hrvatska sada treba provesti novu istragu koja bi trebala biti kvalitetnija i rezultirati nečim konkretnijim. Hrvatska je i ranije vodila tu istragu, kad su nestale snimke termovizijske kamere.

Znamo da se slučaj dogodio ujesen 2017. godine, kad je ilegalnim pushbackom djevojčica i njezina obitelj maknuta s granice i poslana u Srbiju po tračnicama, kad je na nju naletio vlak, a obitelji nije omogućeno traženje azila.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović kaže da će se provesti istraga, Hrvatska mora platiti odštetu od 40.000 eura i sudske troškove, a premijer Andrej Plenković smatra da je to individualan slučaj.

Ako je ovo slučaj individualnog karaktera, zašto se onda sve to dogodilo i zašto nitko nije odgovarao? Očito je da Hrvatska nije dobro postupila u tom slučaju. Vidimo i da koncept političke odgovornosti u Hrvatskoj ne postoji, jer ne samo da nije smijenjen ministar, nego i nitko u sustavu nije odgovarao za to.

Jučer su novinari ministra Božinovića upitali hoće li dati ostavku, on je rekao da ona nije na stolu, a s druge strane CMS traži od Plenkovića da smijeni ministra.

Hrvatska, dakle, treba provesti novu istragu, a pitanje je koliko će ona biti kvalitetna pet godina nakon smrti djevojčice. Reagirao je i Vladin ured pri Europskom sudu za ljudska prava i kaže da presuda ne znači da je Hrvatska odgovorna za smrt djevojčice Madine. Hrvatska, pak, žali zbog svega što se dogodilo, a žaljenje je uputila i Europskom sudu, što nije upalilo pa sada presuda postaje pravomoćna, a Hrvatska mora platiti odštetu od 40.000 eura i 18.000 eura sudskih troškova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare