Sociolog otkrio tri bitna faktora za seksualno ponašanje mladih

Sociolog dr.sc. Ivan Landripet bio je gost N1 Newsnighta kod našeg Ilije Radića u kojem je govorio o seksualnom ponašanju mladih. Istaknuo je da postoje tri faktora koja utječu na promjenu u seksualnom ponašanju mladih, a to su društveni odnosi, odnos s roditeljima te religioznost.

Mladi u Hrvatskoj sve kasnije stupaju u seksualne odnose, a suprotno uvriježenom mišljenju o slobodnijem ili čak i promiskuitetnom ponašanju mladih generacija, mladi Hrvati imaju sve manje seksualnih partnera. Rezultati su to studija o seksualnom ponašanju mladih na kojima je radio i sociolog, Ivan Landripet.

N1

“Bilo je riječ o nacionalnom istraživanju mladih u dobi od 18 do 25 godina koje je bilo fokusirano na različite aspekte seksualnosti mladih, od ponašanja, stavova, vrijednosti, znanja, informiranja i slično. Važno je istaknuti da je bila riječ o istraživanju koje ima svoju povijest, odnosno tradiciju koja ima vremensku komponentu, što ga čini jednim od rjeđih takvih studija u Europi i šire. Nedavno istraživanje je bilo treći val tog istraživanja pri čemu su prethodna dva vala bila provedena 2005. i 2010., tako da je fokus osim da se ustanovi trenutno stanje vezano uz seksualnost mladih u Hrvatskoj, bila i usporedba kroz vrijeme odnosno promjena određenih vremenskih trendova”, rekao je sociolog.

Landripet je rekao kako je odaziv mladih za istraživanje bio zadovoljavajuć te da se istraživanjem nastojalo usporediti ponašanje, stavove i vrijednosti, ali u fokusu je bilo seksualno ponašanje mladih.

“Osobito o onim ponašanjima uz koja se vežu rizici seksualnosti, veći rizik izloženosti spolno prenosivim infekcijama, neželjenoj trudnoći, seksualnom nasilju i slično”, pojasnio je sociolog.

Kakve su brojke?

“Brojke idu ka tome da je rizično ponašanje danas kod mladih u Hrvatskoj u odnosu od prije 10 ili 15 godina mnogo niže, odnosno mladi kasnije stupaju u prve seksualne odnose, imaju manji broj seksualnih partnera, skloniji su upotrebi zaštite osobito prezrevativa, kao najpouzdanijih oblika zaštita osobito od spolno prenosivih infekcija, također su manje skloni održavnju paralelnih intimnih odnosa”, kazao je Landripet.

Sociolog je rekao kako je s jedne strane iznenađen rezultatima istraživanja, s obzirom na stereotipe i predrasude o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj, ali da s druge strane nije iznenađen ako se u obzir uzmu trendovi koji bilježe slična nacionalna istraživanja u Europi i drugim dijelovima razvijenog svijeta u zadnjih sedam ili osam godina gdje se bilježe slične stvari.

“Moglo bi se reći da postoje tri šire skupine društvenih faktora koji mogu utjecati na promjene u seksualnosti mladih. Jedna skupina je vezano uz načine na koje mladi stvaraju i održavaju svoje društvene odnose, koji su danas bitno drugačiji u odnosu na ranije jer je u velikoj mjeri posredovan internetom odnosno društvenim mrežama. Druga skupina razloga vezuje se uz odnos s roditeljima osobito kod adolescenata”, kazao je.

Dodao je kako je treći skup faktora koji utječe na promjene u seksualnom ponašanju mladih zapravo religioznost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.