Sudski službenici odlučili: “Štrajk ide dalje, ne prihvaćamo ponudu vlade”

Vijesti 13. srp 202307:14 5 komentara

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković objavila je danas kako se članstvo nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom Malenicom izjasnilo kako ne prihvaćaju ponudu Vlade te nastavljaju sa štrajkom.

“Dobili smo prijedlog sporazuma koji obuhvaća povećanje plaća u dvije faze. Prva faza se već dogodila u 6. mjesecu, a druga faza je prijedlog nove uredbe”, napomenula je Šušković ustvrdivši da su oni obavijestili svoje članove.

“Poslali smo ministru odgovor i naše članstvo se u gotovo stopostotnom broju odlučilo da ne prihvati ovu ponudu i pod cijenu da nam ne isplate dane štrajka”, dodala je.

“Obustava rada ne isključuje rješavanje nužnih predmeta o kojima ovise život, zaštita i ugroza pučanstva. Nakon jučerašnjeg sastanka pritisci su još veći. Mi smo ministru poslali prijedlog kako izaći iz ove situacije u jednoj ili dvije faze. Iz analize Svjetske banke pokazalo se da su sudski službenici četvrti najniže pozicionirani i tražili smo da se stavi te ljude u ravnopravan položaj”, rekla je.

Tvrdi da članovi čekaju sjednicu Vlade i očekuje da će ići pritisci na sindikat. “Članovi govore da su poniženi ovakvim postupanjem jer vlada nije ta koja treba nešto dati nego nešto omogućiti, a mi želimo da im omogući pošten život. Moguće da će obustava krenuti od danas”, otkrila je Šušković.

“Očekujemo službenu odluku Vlade”, dodala je.

“Građani sami mogu prepoznati u kojem se stanju Hrvatska nalazi i koliko je važan taj jedan kotačić koji je godinama marginaliziram. Nisu ljudi krivi što su na ovakav način morali tražiti poštene uvjete”, zaključila je.

Resorni ministar smatra da sindikalisti ucjenjuju.

“Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće. Mi smo povećanje plaće već postigli s povećanjem 180 i 60. Drugi korak povećanja bi bio početkom sljedeće godine. Oni ne pristaju na to i oni ucjenju nas jer žele povećanje sad i odmah. Plaću za lipanj smo isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su povećanu plaću s povećanjem od 100 eura. Dali smo fer i korektnu ponudu, iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, međutim, oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu”, rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica nakon sastanka u srijedu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare