Šušković poručila: Umjesto ponude, dobili smo ucjenu! Oglasio se i Malenica

Vijesti 12. srp 202316:26 > 16:44 6 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika u srijedu u 15 sati sastali su se s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Štrajkaju već 38 dana, što je najdulji štrajk u povijesti Hrvatske. Traže povećanje plaća za 400 eura. Kako u pregovorima do sada nije bilo pomaka, Sindikat razmatra mogućnost da pravosudni službenici prestanu rješavati i hitne sudske predmete.

“Vlada predlaže da potpišemo sporazum o tome da se dogodilo povećanje plaća u prvoj fazi, a to je ovih 180 i 60 koje je Vlada isplatila svim državnim službenicima. Kroz te uredbe do 2024. godine bi došlo do povećanja plaća u pravosuđu.  Umjesto ponude dobili smo ucjenu. Ukoliko ne prihvatimo ovakav sporazum, Vlada će sutra donijeti odluku o neplaćanju dana u štrajku, mi ćemo ovaj prijedlog pustiti na odlučivanje”, rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Također navodi: “S obzirom da nema prijedloga o povećanju u vidu dodatka do donošenja uredbi, mi smatramo da je ovo na neki način ucjena. Ne znam hoće li naše članstvo ovo prihvatiti. U sporazumu nema ponude povećanja plaća. Teško je zaustaviti val nezadovoljstva. Tu povrijeđenost zašto se to sve skupa događa. I ovo što ćemo dati članstvu kao ponudu će izazvati dodatnu ljutnju”, rekla je Šušković.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica također je dao izjavu nakon sastanka sa sindikatom.

“Stavili smo na stol odredbu u kojoj ćemo u drugom koraku dodatno povećati plaće službenicima, a kao prilog tom sporazumu bila bi tablica s navedenim minimalnim koeficijentima. Mi smo sindikatu predložili povećanje u dva koraka, drugi korak bi bio u siječnju 2024. godine. Ostavili smo sindikatu da pusti taj prijedlog sporazuma svojim članovima”, rekao je ministar Ivan Malenica.

Također, navodi: “Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće. Mi smo povećanje plaće već postigli s povećanjem 180 i 60. Drugi korak povećanja bi bio početkom sljedeće godine. Oni ne pristaju na to i oni ucjenju nas jer žele povećanje sad i odmah. Plaću za lipanj smo isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su povećanu plaću s povećanjem od 100 eura. Dali smo fer i korektnu ponudu, iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, međutim, oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu”, rekao je.

Također, naveo je da je Vlada dovoljno ozbiljna da najavimo unaprijed da nećemo isplatiti plaće zbog štrajka.

“Oni ucjenjuju bez obzira što Vlada povećava plaće”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare