Branko Bačić: “Pitanje o zloporabi SOA-e treba postaviti Ranku Ostojiću”

Ekonomija 21. lis 202410:53 0 komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić bio je gost Novog dana kod Mašenke Vukadinović. Komentirao je Vladinu najavu Nacionalnog plana stambene politike i uvlačenje SOA-e u razmirice premijera i predsjednika.

Oni koji žele priuštivo unajmiti stan s optimizmom su prihvatili Vladinu najavu o uvođenju Nacionalne stambene politike. Jedna od novina je i da će državna agencija za nekretnine biti svojevrsni posrednik između vlasnika stanova i onih koji žele unajmiti stan.

Priuštivo stanovanje

Resorni ministar, Branko Bačić komentirao je Nacionalni plan stambene politike rekavši da je to prvi krovni dokument te vrste: “Program priuštivog najma tek je jedan od mjera tog nacionalnog plana. Njime se želi pripomoći sugrađanima koji se odlučuje za priuštivo stanovanje na način da se barem dio od 600 tisuća praznih nekretnina podigne na tržište”, najavljuje.

Neki se pitaju što državu briga kada se radi o stanovima koji su u privatnom vlasništvu?

“Kad smo radili analize kao temelj tog plana smo ispitali stanje na tržištu. Imamo oko dva milijuna 380 tisuća stambenih jedinica otkako je nas Hrvata na ovim prostorima. Od njih 950 tisuća nije u funkciji stanovanja, a građeni su za stanovanje. 600 tisuća praznih, preko 200 u kratkoročnom najmu. Oko 130 tisuća su prostori prenamijenjeni u ordinacije, odvjetničke urede… ” otkriva ministar službene podatke Županijskih i gradskih upravnih ureda.

“Od ovih 600 tisuća praznih su sve – uistinu prazne i nisu na crnom tržištu. Mislim da nije ispravan pristup da se samo grade nove jedinice, okupira novi prostor i ukida zelena površina, već da se mjerama podignu nekretnine na tržište. U Saboru smo prošli prvo čitanje Zakona o održavanju stambenih zgrada kojim smo onemogućili kratkoročno iznajmljivanje u zgrada, potom smo najavili uvođenje poreza na jedinice koje se ne koriste za stanovanje – one prazne i one u kratkoročnom najmu.

Ovo je treća – program priuštivog najma”, pojašnjava Bačić koji govori kako kompilacijom mjera misle da će izvršiti pritisak na sugrađane koji u vlasništvu imaju prazne nekretnine.

42 tisuće eura vlasniku stana

“Netko ima stan od 65 kvadrata. Mi ćemo vlasniku stana, ukoliko potpiše ugovor na šest godina, uplatiti u dvije rate 42 tisuće eura. Polovica ide odmah, a nakon dvije-tri godine – drugu. Za taj stan on više ne mora brinuti. APN će tada s liste najmoprimatelja useliti one sugrađane koji si ne mogu priuštiti stan jer im cijena stana s režijama prelazi 30 posto mjesečnih primanja”, govori Bačić i dodaje:

“Uspostavljamo poseban program i ako ste u njemu ušli na listu, dat će vam se prikladan stan. Onda ćete potpisati ugovor s državom, ne s vlasnikom u kojem ćete se obvezati državi mjesečno plaćati iznos najamnine.

Stručnjaci kažu da su u nekim zemljama već isprobali taj model, ali – neuspješno. Novi stanovi se sporo grade… Postoji li ideja o gradnji naselja za ljude sa slabijim primanjima?

“Naš model nije identičan, on je izdašniji. U našem modelu država vraća stan u stanju u kakvom je unajmljen”, najavljuje on.

Što je s onima u vlasništvu države?

Što je s državnim nekretninama koje država nije upogonila? To je izazvalo skepsu u javnosti oko najavljenog programa u kojem se država isprofilirala “kao medijator.”

“Ima 8000 stanova, 1200 je praznih. Oni su prioritet i oni će prvi ići u program priuštivog najma”, najavljuje ministar i govori da nakon toga slijedi inventura drugih institucija.

Svađa oporbe i Vlade, SOA

Iskorištava li se SOA za političke svrhe, za rješavanje međusobnih razmirica predsjednika i premijera, upitan je Bačić nakon prošlotjednih zbivanja.

“HDZ je svakodnevno bio izložen najgorim mogućim uvredama, da smo kvislinzi, izdajnici… vodeći se istim principom kao i SDP, a kad oni to rade to bude prihvaćeno kao apsolutna istina…”, komentira Bačić smatrajući da je HDZ u nepovoljnoj poziciji naspram oporbenog SDP-a.

“Ne možemo biti svakodnevno izloženi brutalnoj agresiji političkih protivnika”, govori Bačić.

“Ne može nama nitko priječiti da se koristimo istim alatima kao što rade oni koji su se odjednom osjetili pogođeni nakon što je prema njima jednom išla teža vrsta političke optužbe”, govori Branko Bačić.

Treba li se SOA iskorištavati u te svrhe?

“To se pitanje trebalo postaviti Ranku Ostojiću kad je on prvi put postavio to pitanje, a ne sad kada smo mi vratili istim načinom, kad smo pokazali koliko je besmisleno koristiti SOA-u za naše razmirice i nesuglasja na političkoj sceni”, zaključuje potpredsjednik Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!